Regisseur Nima Mohaghegh: "Bovenal is A Kiss een liefdesverhaal"

Leestijd ca. 3 minuten

In april zetten we de spotlight op A Kiss. Regisseur Nima Mohaghegh vertelt over dit liefdesverhaal.

In A Kiss wordt de twaalfjarige Syrische Abdi knalverliefd op de vijftienjarige Leyli. Als blijkt dat Abdi naar een ander asielzoekerscentrum moet verhuizen, zet hij alles op alles om haar voor zich te winnen. Met deze avontuurlijke, kleurrijke film van 30 minuten laat je leerlingen met een vrolijke kant van het leven in AZC’s kennismaken, want die is er ook.

Wat wilde je met A Kiss laten zien?

“Het leven in een asielzoekerscentrum is niet ideaal, dat weet iedereen. We kennen de verhalen van tv, films en uit de literatuur over ellende, de zware reis naar Europa en uitzichtloze procedures. Wat niet iedereen weet, is dat het ook een plek is waar vriendschappen ontstaan en liefdes opbloeien. A Kiss neemt je mee in het gevoel dat we allemaal kennen: het is zomer, je bent vrolijk, je speelt met je vrienden, gaat erop uit en beleeft een avontuur.

Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren die kant van het leven in een AZC ook zien. Bovenal is A Kiss een liefdesverhaal. De liefde van Abdi voor een ouder meisje maakt dat je je in hem kunt verplaatsen, want de ervaring van een onbereikbare liefde is niemand vreemd.”

Waarvan hoop je dat het leerlingen bijblijft?

“Ik hoop dat de film jongeren bemoedigt om contact te zoeken met mensen die schijnbaar anders zijn. Vaak genoeg proberen bewoners rond AZC’s asielzoekers te mijden, misschien uit angst voor het onbekende, of is de terughoudendheid ingegeven door nieuwsberichten.

Maar als je contact legt en onbevangen naar een 'ander' kijkt en leert te begrijpen, ontdek je dat je meer met elkaar gemeen hebt dan dat je van elkaar verschilt. En dan kan er iets moois ontstaan. Dit lijkt me interessant aspect voor een docent om te bespreken.”

Welke scène behoort tot jouw favorieten?

“De scène waarin Abdi’s vader hem van man tot man toespreekt. Hij begrijpt dat Abdi alles op alles zet om de oudere Leyli voor zich te winnen, hoe onbereikbaar ze ook is. En hij vertelt dat hij zelf ook niet opgaf toen hij Abdi’s moeder voor zich wilde winnen. Uit eigen ervaring weet ik dat volwassenen in AZC’s als onbereikbaar kunnen voor kinderen. De ellende en de berichtgeving in het nieuws over hun thuisland houdt hen in een greep.

Maar Abdi’s vader is zoals elke andere ouder. Hij heeft alles voor zijn kind over en moedigt Abdi aan om voor de liefde te kiezen. Want zelf gelooft hij, ondanks alle ellende, nog steeds in de liefde. De wanhoop, onzekerheid en het gelukzalige dat je ervaart als je vecht voor de liefde, dat is waar de film over gaat. En vooral dat je daarin nooit moet opgeven.”

Bekijk de gratis filmles bij A Kiss (vmbo t/m vwo, jaar 1-2)

Open les

Lees het interview met acteur Omar

"A Kiss laat goed zien hoe het echt is om in een AZC op te groeien," vertelt hoofdrolspeler Omar Alwan in dit interview.

Grote afbeelding bovenaan dit artikel: Nima Mohaghegh, fotografie Renate Beense/Lumen.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op