Impact van oorlog (films voor po)

De betekenis van oorlog en vrijheid komt dichterbij met deze selectie films en lessen voor de bovenbouw van het primair onderwijs.

" Film is een fantastisch hulpmiddel om in de klas empathie te creëren voor kinderen in oorlogsgebieden."

Regisseur Ari Folman van Waar is Anne Frank

Waar is Anne Frank

BOVENBOUW PO | 99' | IN DE THEATERS Actualiteit en geschiedenis worden met elkaar verweven in dit tragische kindersprookje. “Anne Frank schreef haar dagboek niet om scholen haar naam te doen dragen maar om mensen te beschermen.” Dit zijn de woorden van Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie ze haar dagboek schreef. Waar is Anne Frank gaat over de oorspronkelijke boodschap van Anne Frank en haar vader Otto: doe alles om één enkel leven te redden. Binnenkort verschijnt er gratis lesmateriaal bij de film.

Naar de filmpagina

Toen mijn vader een struik werd

BOVENBOUW PO | 84' | GRATIS TE ZIEN De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: er breekt oorlog uit en Toda’s vader wordt opgeroepen als soldaat. Ze moet naar haar moeder die in het buurland woont en waar het veilig is. En zo begint Toda aan een avontuurlijke en spannende reis. Eye ontwikkelde in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland en War Child lesmateriaal bij deze film.

Naar de film & les

Arigato

BOVENBOUW PO | 10' | GRATIS TE ZIEN Als Oma tijdens een stranddag met kleindochter Toet, plotseling een Japans gezin ontmoet, komen de herinneringen aan de oorlogstijd van Nederlands-Indië in alle hevigheid naar boven. Door de troostrijke reactie van Toet en het verzoenende gebaar van het Japanse jongetje is Oma in staat haar ‘pijn’ te delen en een eerste stap te zetten naar vergeving. Het gratis lesmateriaal bij de film is voor leerlingen van het vo.

Naar de film & les

The Crossing

BOVENBOUW PO | 96' | VIA PATHE THUIS In The Crossing proberen de Noorse Otto en Gerda samen met twee Joodse kinderen te ontsnappen aan de nazi’s. Ze hebben zich verstopt in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda, maar dan worden hun ouders opgepakt op verdenking van hulp aan de Joden. Moedig besluiten Otto en Gerda de plaats van hun ouders in te nemen en Sarah en Daniel te helpen ontsnappen naar Zweden, een lange barre tocht...

Naar de filmpagina

Meer films voor over oorlog voor het primair onderwijs?

Vind films
Volg ons op