De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Nederlanders vieren de bevrijding, maar de familie van Wies niet.
Wies woont samen met haar man en twee dochters en heeft een kruidenierswinkel. Dochter Nellie is tijdens de oorlog zwanger geraakt, van een Duitser. Ze is door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. Het dilemma voor Wies: leven in schaamte, of kiezen voor haar kind en kleinkind?
Aan de slag met deze film?
Deze film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Bij deze film is verschillend lesmateriaal beschikbaar:
Lesbrief 'Op 5 mei was het niet voor iedereen feest': Stichting Werkgroep Herkenning, Hilk Film en stichting 75 Jaar Vrijheid heeft een lesbrief bij Moffenmeid ontwikkeld. In dit lesmateriaal ga je aan de slag met het thema 'goed en fout in de oorlog en kom je meer te weten over wat er gebeurde na 5 mei 1945 met kinderen zoals Anna, Henk en Ans.
LessonUp-les van filmfestival Movies that Matter: In deze les maken leerlingen kennis met filmeducatie en mensenrechten in de breedste zin. Verder leren leerlingen alles over oorlog, vrijheid en de betekenis van het begrip 'moffenmeid'. Hieronder vind je ook de docentenhandleiding bij deze LessonUp-les.
Film & Nederlands
Bij deze film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Aan de hand van een film gaan leerlingen debatteren en leren ze hun eigen mening vormen en dragen hierbij overtuigende argumenten aan. Onderaan de pagina staat er een LessonUp en zijn er drie documenten te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.
- De lessenserie heet 'Goed leren debatteren met film'. Film is een krachtig middel om meningen te onderbouwen met overtuigende argumenten. In deze les leren leerlingen argumenten in films herkennen en ervaren ze hoe film hun eigen mening kan beïnvloeden.
Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Thema | Familie, WO2, Oorlog / conflict / geweld |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |