De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Nederlanders vieren de bevrijding, maar niet Wies' familie. Wies woont samen met haar man en twee dochters en bestiert een kruidenierswinkel. Dochter Nellie is tijdens de oorlog zwanger geraakt, van een Duitser. Ze is door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. Het dilemma voor Wies: leven in schaamte, of kiezen voor haar kind en kleinkind?

Lesmateriaal

Het leerpad bij Moffenmeid is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Werkgroep Herkenning en Hilk Film, ondersteund door stichting 75 Jaar Vrijheid.

Stichting Werkgroep Herkenning is een lotgenoten- en belangenorganisatie voor kinderen van ouders die in WOII de kant van de bezetter kozen of de bezetter waren, zoals kinderen van Duitse militairen.

Wil jij met jouw klas na deze les nog verder aan de slag met het thema 'goed en fout in de oorlog'? Bekijk dan het aanvullende educatiemateriaal 'Op 5 mei was het niet voor iedereen feest' van stichting Werkgroep Herkenning. De stichting geeft ook gastlessen op scholen. Klik hier voor meer informatie.

Raymon Hilkman Nederland 2019, 17 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Oorlog/vrijheid, Mensenrechten/burgerschap, Identiteit
Filmkenmerken Short
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op