Oorlogswinter

Tijdens de ijskoude winter van 1945 kan Michiel niet wachten totdat hij iets kan betekenen in het verzet. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, doet hij er alles aan om die te voltooien.

Winter 1944-1945, Tweede Wereldoorlog. Burgemeesterzoon Michiel is nog maar veertien jaar als hij een neergestorte Britse piloot vindt in het bos bij zijn dorp. Door hem te verzorgen en hem uit de handen van Duitse soldaten te houden, bewijst hij dat hij geen kind meer is maar een echte verzetsheld. Eerst is Michiel blij dat hij eindelijk in actie kan komen tegen de Duitse bezetter, net als zijn stoere oom Ben. Michiel ontdekt al snel dat zijn oorlogsavontuur helaas geen spannend jongensboek is, maar bittere realiteit. Wie kan hij vertrouwen en wat kan hij doen als zijn vader doodgeschoten dreigt te worden?

Wist je dat kinderen het leuk vinden om het boek te lezen nadat ze de film hebben gezien? Dit verhaal is ook beschikbaar als e- of (luister)boek bij de Jeugdbibliotheek.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film is beide geschikt voor de vakken Geschiedenis en Nederlands. Zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld een gelijkenis trekken tussen de film en het gelijknamige boek van Jan Terlouw.

Kijken naar de Oorlog
Deze film is onderdeel van het project Kijken naar de Oorlog. Dit project biedt een didactisch model en kant-en-klaar lesmateriaal t.a.v. zes films en series over WO2/Holocaust.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Martin Koolhoven Nederland 2008, 103 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema WO2, Familie, Vriendschap, Oorlog / conflict / geweld, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op