Tijdens de ijskoude winter van 1945 kan Michiel niet wachten totdat hij iets kan betekenen in het verzet. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, doet hij er alles aan om die te voltooien.
Winter 1944-1945, Tweede Wereldoorlog. Burgemeesterzoon Michiel is nog maar veertien jaar als hij een neergestorte Britse piloot vindt in het bos bij zijn dorp. Door hem te verzorgen en hem uit de handen van Duitse soldaten te houden, bewijst hij dat hij geen kind meer is maar een echte verzetsheld. Eerst is Michiel blij dat hij eindelijk in actie kan komen tegen de Duitse bezetter, net als zijn stoere oom Ben. Michiel ontdekt al snel dat zijn oorlogsavontuur helaas geen spannend jongensboek is, maar bittere realiteit. Wie kan hij vertrouwen en wat kan hij doen als zijn vader doodgeschoten dreigt te worden?
Wist je dat kinderen het leuk vinden om het boek te lezen nadat ze de film hebben gezien? Dit verhaal is ook beschikbaar als e- of (luister)boek bij de Jeugdbibliotheek.
Aan de slag met deze film?
Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina kom je uit op Schooltv waar je de film gratis kunt bekijken. Onderaan deze pagina vind je meerdere bijbehorende lessen op LessonUp waarmee je de film kunt bespreken in de klas. In de Schoolfilm van de Maand les, die ontwikkeld is i.s.m. Nationaal Comité 4 en 5 mei, bespreken leerlingen aan de hand van video’s van Martin Koolhoven en filmfragmenten wat (on)vrijheid betekent. Leerlingen leren waarom het belangrijk is om op 4 en 5 mei te herdenken en de vrijheid te vieren aan de hand van de Four Freedoms: vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting, vrij zijn van armoede en vrij zijn van angst.
Film & Nederlands
Bij deze korte film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Het doel is om de leerling enthousiast te maken om te lezen. Deze LessonUp-les, die je onderaan de pagina kunt vinden, bevat video's waarin regisseur Martin Koolhoven de verschillen en overeenkomsten tussen het boek en zijn verfilming bespreekt en de keuzes die hij daarbij heeft gemaakt.
- De lessenserie heet 'Verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard', en leert de leerling wat een moodboard is en hoe deze wordt ingezet in de filmwereld. Verder moedigt het de leerling aan om op een creatieve en beeldende manier bezig te zijn met het boek en vervolgens de openingsscènes van de film zelf.
Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.
Kijken naar de Oorlog
Deze film is onderdeel van het project Kijken naar de Oorlog. Dit project biedt een didactisch model en kant-en-klaar lesmateriaal t.a.v. zes films en series over WO2/Holocaust.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Vakpagina Nederlands
Ben je docent Nederlands? Voor het vak Nederlands is er een aparte les met vragen van regisseur Martin Koolhoven. In deze les verbeelden je leerlingen de openingsscène van het gelijknamige boek met een moodboard. Zie de les hieronder. Meer lesideeën en filmtips vind je op de vakpagina Nederlands.
Martin Koolhoven Nederland 2008, 103 min
Thema | WO2, Familie, Vriendschap, Oorlog / conflict / geweld, Boekverfilming |
Filmkenmerken | > 61 minuten |