Waar is Anne Frank

Actualiteit en geschiedenis worden met elkaar verweven in dit tragische kindersprookje.

“Anne Frank schreef haar dagboek niet om scholen haar naam te doen dragen maar om mensen te beschermen.” Dit zijn de woorden van Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie ze haar dagboek schreef. Waar is Anne Frank gaat over de oorspronkelijke boodschap van Anne Frank en haar vader Otto: doe alles om één enkel leven te redden.

De film slaat daarom ook een brug naar het heden: Kitty wordt tot leven gewekt in hedendaags Amsterdam. Wanneer ze erachter komt wat er met Anne is gebeurd, probeert ze met haar vriend Peter vluchtelingen die illegaal in Amsterdam verblijven te redden. Een film die de tijdloze boodschap van Het Achterhuis vertaalt naar de actualiteit en tot leven laat komen in een prachtige animatie.

Aan de slag met deze les?

Deze film is momenteel te boeken in filmtheaters als klassenvoorstelling. Daarnaast zijn er onderaan de pagina twee lessen beschikbaar. De les Lieve Kitty gaat in op wie Anne Frank was, de Holocaust, hedendaagse vluchtelingen en mensenrechten. Ook is er een graphic novel, die gebaseerd is op deze film.

Het Nederlands Film Festival heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Deze les gaat in op het verleden van Anne Frank, animatiefilms en cameravoering.

Met zijn film wil Ari Folman kinderen vanaf een jaar of tien informeren en aan het denken zetten over oorlogsleed vroeger en nu. Hoe deze film daaraan kan bijdragen lees je in dit artikel.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

We spraken regisseur Ari Folman, lees het interview via deze link!

  • Angst
  • Let op met kinderen tot 9 jaar

Ari Folman België, Luxemburg, Frankrijk, Nederland, Israël 2022, 99 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema WO2, Afscheid / dood, Democratie / rechtsstaat, Europa, Familie, Oorlog / conflict / geweld, Verbeelding / fantasie, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Lesmateriaal Lieve Kitty

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op