Filmmaker Ari Folman over Waar is Anne Frank: "Deze magische film is een geweldige tool voor leraren"

Leestijd ca. 5 minuten

In zijn nieuwe meesterlijk geanimeerde film laat Ari Folman zien hoe Anne Frank voortleeft in Amsterdam. Het Netwerk Filmeducatie vroeg aan de regisseur waarom deze film buitengewoon waardevol is voor het onderwijs.

Waar is Anne Frank vertelt het verhaal over Anne Frank op een nieuwe manier die helemaal van nu is. Want in deze film komt Kitty, de denkbeeldige vriendin aan wie Anne Frank haar dagboekbrieven schreef, tot leven. Kitty gaat op zoektocht, want ze wil weten wat er met Anne is gebeurd tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Kijk deze film met je klas!

Waar is Anne Frank is op 7 april 2022 in première gegaan in filmtheaters en bioscopen.

Waarom is Waar is Anne Frank een fantastische film voor het onderwijs?

"Deze film vertelt het verhaal van Anne Frank op een moderne manier die jonge kijkers echt aanspreekt. Het is waardevol om dit verhaal te blijven vertellen. Daarbij vond ik het super-belangrijk om over te brengen dat wat je ziet niet is gestopt na de Tweede Wereldoorlog. De tragedie van genocide gaat maar door. Met Waar is Anne Frank leren leerlingen wat er in het verleden is gebeurd, maar de film slaat via Kitty ook een brug met het heden.

Want Kitty's belevenissen vinden zowel in het verleden met Anne Frank plaats als in het heden en ze verdiept zich in de huidige situatie van vluchtelingen afkomstig uit oorlogsgebieden.

Elke kijker vanaf tien jaar zal het verband tussen verleden en heden begrijpen. Dit maakt de film tot een fantastisch hulpmiddel om empathie te creëren voor kinderen in oorlogsgebieden."

Welke scène leent zich het beste om te bespreken wat de Holocaust was?

“Anne Frank was een meisje in gevangenschap dat het beste dagboek van een jong meisje ooit schreef en op een dag met schrijven stopte omdat ze stierf. Tussen het moment dat ze met schrijven stopte en de dag waarop stierf zaten de afschuwelijke zeven maanden waarin ze van concentratiekamp naar concentratiekamp werd getransporteerd en uiteindelijk stierf.

Dat deel van het leven van Anne Franks zien we niet in films, maar Waar is Anne Frank toont ook dit deel van de geschiedenis. De familie vertrekt naar kamp Westerbork en vervolgens naar Auschwitz. Daarop volgt de scheiding van vader Otto; Anne, haar zus Margot en hun moeder worden zonder Otto naar Bergen-Belsen getransporteerd.

Om dit voor kinderen te verzachten, heb ik een prachtige dromerige wereld willen creëren met paralellen aan de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie over de Onderwereld zijn het feeën die je naar het volgende leven brengen, reizend over rivieren. De rivieren zie je in de film, in plaats van de treinen over land die de Nazi's gebruikten om Joden naar concentratiekampen te vervoeren. Wat er gebeurde, is dus op een symbolische, creatieve manier verbeeld. De Griekse mythologie was één van de fascinaties van Anne Frank , naast haar liefde voor Hollywood-sterren van de late jaren '30 en het begin van de jaren '40."

Wat kunnen leerlingen over de persoon Anne Frank leren?

"Ik wilde Anne Frank laten zien zoals ze echt was. Slim, intelligent, briljant, maar ook erg grappig. Ze was soms ook gemeen: feilloos kon ze de gebreken van volwassenen traceren en een vinger op de zere plek leggen. Anne Frank was ook een tiener die haar ontwikkeling naar volwassenheid in een piepklein kamertje meemaakte met een ander gezin waar ze niet mee wilde samenwonen en ze had problemen met haar moeder, met de liefde, met vriendjes. Ze was een heleboel dingen, maar vooral een normaal mens, geen icoon. Dit laat zich goed bespreken in een les want de film gaat in op hoe mensen uit de geschiedenis worden geïdealiseerd."

Als er iets is waarvan je hoopt dat de leerlingen leren van deze film. Wat zou dat zijn?

"Peter, de geliefde van Kitty, is een activist. Hij steunt vluchtelingen die hun thuisland gedwongen verlaten. In de film wordt Kitty ook een activist. Als dit het jonge publiek intrigeert en aanzet om iets te doen, om mensen te helpen, ook al zijn dat er enkelen, dan heb ik mijn missie vervuld."

Open het gesprek

Met Waar is Anne Frank kun je ook het gesprek in de klas openen over de huidige situatie in de Oekraïne.

Bekijk het gratis Nederlandstalige lesmateriaal

Het nieuwe lesmateriaal bij deze film sluit vooral aan bij geschiedenisthema's zoals de Holocaust, discriminatie en antisemitisme. Met dit uitgebreide pakket stel je je ideale les samen.

Ga naar het lesmateriaal

Waar is Anne Frank is Nederlands gesproken (naast de Engelstalige versie Where is Anne Frank).

Over Ari Folman

De Israëlische filmmaker en scenarioschrijver Ari Folman is bekend van de animatiefilm Waltz with Bashir die met een Oscar werd genomineerd. Acht jaar geleden vroeg het Anne Frank Fonds Basel Folman om een animatiefilm te maken die een nieuwe dimensie geeft aan verhaal van de Holocaust.


Met dank aan Cinéart Nederland.

Ook binnenkort hier te vinden: een behind-the-scenes-filmpje over het animatie-proces met het team van Wes Anderson, perfect voor een les over kunst en CKV.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op