Ganz: How I Lost My Beetle

De kever staat bekend als insect maar natuurlijk ook als een autosoort. In deze documentaire volg je het verhaal van Josef Ganz, de uitvinder van de Kever en hoe hij zijn idee kwijtraakte aan Volkswagen door Hilter.

Josef Ganz, auto-ingenieur en redacteur van het vaktijdschrift Motor-Kritik, verrast Duitsland als hij in 1932 in een revolutionaire, kleine auto verschijnt. Het is zijn droom: een lichte en wendbare auto die iedereen zich kan permitteren. Hitler, net aan de macht, deelt zijn droom. Alleen is er in zijn Duitsland geen plek voor de Joodse uitvinder Ganz. Dit is het tragische verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leiden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever, maar die uiteindelijk alles kwijtraakt. In deze documentaire brengen Ganz' familie en bewonderaars zijn verloren erfgoed weer tot leven. Daarmee is deze film een treffend eerbetoon aan een vergeten visionair, want het was Ganz die in de jaren dertig een belangrijke voorloper van de auto ontwierp, maar daar nooit de erkenning voor kreeg: de nazi's gaven hem een beroepsverbod en wisten hem vakkundig uit de geschiedenisboeken te schrijven.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de documentaire beschikbaar is. De film sluit o.a. aan bij de leergebieden Geschiedenis, Mens en Maatschappij en Wetenschap en Techniek. Verder sluit het aan bij de thema's: de Tweede Wereldoorlog en auto's. In de les kunnen onderwerpen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en het Jodendom worden besproken. Bijvoorbeeld hoe veel Joden niet meer hun baan mochten uitvoeren, net als Josef Ganz.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Suzanne Raes Duitsland, Nederland 2019, 85 min

Thema WO2, Europa
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op