Donbass

Het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten aan de hand van korte verhalen, die losjes met elkaar verbonden zijn.

Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa houdt zich niet in en geeft alle partijen er flink van langs in deze uitbundige, maar ook onevenwichtige film. Donbass wisselt vaak van toon: dan is de film weer theatraal, dan weer gefilmd als documentaire.Het verhaal bestaat uit een reeks van dertien korte YouTube-video's, gemaakt met mobiele telefoons door inwoners van Oost-Oekraïne. De scenes zijn vervolgens nagespeeld met acteurs en inwoners uit de regio.

Aan de slag met deze film?

Donbass schetst een beeld van de lang lopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. De aanloop naar de oorlog wordt op deze manier geduid. Ook speelt de film met waarheid en fictie. Fake news en politieke waarheden spelen een grote rol in deze gitzwarte komedie. Deze veelzijdigheid maakt de film dan ook interessant om in de klas te vertonen. Tip: licht in de les één of twee van de korte verhalen uit, om de film makkelijker in de les in te passen.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Discriminatie

Sergei Loznitsa Duitsland, Oekraïne, Frankrijk, Nederland, Roemenië, Polen 2018, 122 min

Thema Oorlog / conflict / geweld, Democratie / rechtsstaat, Humor
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op