Hitler heeft mijn roze konijn gestolen

De opkomst van het nazisme door de ogen van een kind. Mooi verbeelde boekverfilming over een Duits meisje dat moet vluchten voor de oorlog.

Het is 1933 en de negenjarige Anna woont met haar ouders en broer in Berlijn. Op een dag verdwijnt haar vader, een joodse journalist die kritisch schrijft over de nazipartij. Hij is gevlucht naar Zwitserland en de rest van de familie komt hem achterna. Anna moet veel van haar spullen achterlaten, waaronder haar roze konijnenknuffel, en begint een nieuw leven als vluchteling in het buitenland.

Deze aangrijpende jeugdfilm is een verfilming van het gelijknamige, autobiografische boek van de Duitse Judith Kerr. Zij schreef het boek over haar ervaringen als kind op vlucht voor de oorlog om deze gebeurtenissen voor andere kinderen begrijpelijk en inzichtelijk te maken.

Aan de slag met deze film?

Hitler heeft mijn roze konijn gestolen kan vanwege de thematiek rondom oorlog, familie en vluchten op verschillende manieren ingezet worden. Zo kan de film als inleiding dienen op een les over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook als aanknopingspunt voor een gesprek over hedendaagse kwesties rondom vluchtelingen en vluchten voor oorlog.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Angst

Caroline Link Duitsland 2020, 119 min

Thema Boekverfilming, Oorlog / conflict / geweld, Familie, WO2, Migratie / vluchten
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op