De Slag om de Schelde

Een aangrijpende film over onderdrukking en vrijheid tijdens één van de heftigste en onderbelichte veldslagen in West-Europa.

November 1944. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvindt in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven laten. Deze slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. Deze film brengt hier verandering in en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Via de “Bekijk de film in de bios”-knop bovenaan deze pagina vind je meer info over hoe je met de klas deze film in een bioscoop of filmtheater kunt kijken. Op vechtenvredevrijheid.nl vind je kant en klaar lesmateriaal bij de film. Het lesmateriaal is ontwikkeld voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en burgerschap.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Geweld
  • Angst
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Matthijs van Heijningen Jr. Nederland 2020, 124 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld, Europa
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op