De Slag om de Schelde

Een aangrijpende film over onderdrukking en vrijheid tijdens één van de heftigste en onderbelichte veldslagen in West-Europa.

November 1944. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvindt in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven laten. Deze slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. Deze film brengt hier verandering in en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Bekijk de beste filmfragmenten voor in je geschiedenisles

Wil je aan de slag met de historische thema’s (zoals nazipolitiek, geallieerden en het verzet) met bijbehorende filmfragmenten klik dan hier.

Stream de complete film in je klas

Op film.nl vind je een handig overzicht met streamingdiensten waar je de complete film bekijkt.

Bespreek de film met lesmateriaal

Op vechtenvredevrijheid.nl vind je kant en klaar lesmateriaal bij de film. Het lesmateriaal is ontwikkeld voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en burgerschap.

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Geweld
  • Angst
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Matthijs van Heijningen Jr. Nederland 2020, 124 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld, Europa
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Vechten Vrede Vrijheid

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op