The Breadwinner

Mooi getekende animatiefilm over een Afghaans meisje dat zich onder het regime van de Taliban voordoet als een jongen om geld te verdienen voor haar familie.

De elfjarige Parvana woont met haar familie in Kabul onder het strenge regime van de Taliban. Het is voor vrouwen verboden om zonder mannelijk familielid de deur uit te gaan en dat levert een probleem op wanneer haar vader wordt gearresteerd en zijn inkomsten wegvallen. Parvana besluit zich te verkleden als jongen, zodat zij kan werken om haar familie te onderhouden.

Deze aangrijpende animatiefilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Canadese schrijver Deborah Ellis, die maandenlang met mensen in vluchtelingenkampen heeft gesproken over hun ervaringen. De combinatie van de zware thematiek, het dappere hoofdpersonage en de strakke tekenstijl maken het een indrukwekkende en aangrijpende film voor in de klas.

Aan de slag met deze les?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film kan een startpunt vormen voor een klassengesprek over onderwerpen als familie en gendergelijkheid. Bovendien kan de film gebruikt worden om leerlingen een indruk te geven van het leven onder een fundamentalistisch en onderdrukkend regime, en hier het gesprek over aan te gaan.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie

Nora Twomey Canada 2017, 94 min

Thema Democratie / rechtsstaat, Familie, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op