Totem

De elfjarige Ama, dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers, ontdekt tijdens haar spannende avontuur door Rotterdam haar roots, mede dankzij haar bijzondere totemdier: een gigantisch stekelvarken.

Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet naar Senegal worden uitgezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem heeft genoemd en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is - Op zondag 14 april om 09:00 komt Totem op de Nederlandse buis op NPO ZAPP! Cinekid Festival, het grootste film- en mediafestival ter wereld voor kinderen, heeft een voorbereidende les gemaakt waarbij leerlingen leren welke filmische middelen de maker gebruikt om het verhaal over te brengen. Wij zien wat de filmmaker wil dat wij zien. In hoeverre is de leerling zich hiervan bewust? Wat doen de filmbeelden met de leerling? Deze bewustwording wordt bereikt door onderzoekend leren.

  • Alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Regie: Sander Burger Productie: Volya Films Distributie: Periscoop Film Nederland 2022, 98 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Migratie / vluchten, Verbeelding / fantasie, Familie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op