My Neighbourhood

Leer over het Israël-Palestina conflict door de ogen van de Palestijnse jongen Mohammed El Koerd.

Mohammed El Koerd is een Palestijnse jongen die opgroeit in de wijk Sheikh Jarrah in het hart van Oost-Jeruzalem. Wanneer zijn woonplaats door Israëlische kolonisten wordt bezet, moet zijn familie de helft van hun huis afstaan aan mensen die hij niet kent. Samen met zijn familie en de andere bewoners van de wijk begint de elfjarige Mohammed aan een vreedzaam protest. Plotseling worden ze tot hun verbazing gesteund door Israëliërs die het niet eens zijn met de gedwongen uitzettingen. 

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film gratis te bekijken is. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. Om de oorlog tussen Hamas en Israël te kunnen begrijpen, is het belangrijk om context van de situatie in Israël en Palestina te kennen. Het kijken van deze documentaire geeft de leerling meer inzicht in de huidige politieke situatie maar ook de gebeurtenissen in het verleden die hiertoe hebben geleid.

Onderaan deze pagina is lesmateriaal te vinden gemaakt door Movies that Matter. Hierin behandelen leerlingen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zowel de geschiedenis als de huidige situatie worden uitgespit, alsook wordt er ingezoomd op de universele mensenrechten. Ook vind je onderaan de pagina twee lesbrieven toegevoegd die in de les kunnen worden gebruikt vóór of na het bekijken van de documentaire.

- De eerste lesbrief, ontwikkeld door Mo Anouar en Stichting Bekijk 't, heeft als doel het faciliteren van een kritisch gesprek over het dagelijkse geweld in Gaza. Het richt zich op het bespreekbaar maken van de emoties van leerlingen, het stimuleren van een kritische houding tegenover media, en het herkennen van propaganda. Daarnaast beoogt deze lesbrief historisch besef te ontwikkelen voor een heldere context van het geweld en het creëren van een veilige klasomgeving waarin het bespreken van onrecht wordt geoefend.

- De tweede lesbrief, ontwikkeld door TerInfo van de Universiteit van Utrecht, benoemt een aantal overwegingen bij het bespreken van dit conflict. Daarnaast biedt het tips over hoe je de bespreking in de les kunt aanpakken. Verder zijn er vier soorten werkvormen ontwikkeld waarmee je op verschillende manieren aandacht kunt besteden aan de gebeurtenissen.

  • Let op met kinderen tot 9 jaar

Julia Bacha, Rebekah Wingert-Jabi Israël, Palestina, Verenigde Staten 2012, 25 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op