De Joodse Raad

De Joodse Raad is een vijfdelige serie, gemaakt door de EO, die het verhaal vertelt van de eerste jaren van de bezetting van Nederland vanuit het perspectief van David Cohen en zijn dochter Virrie Cohen.

Vanuit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verhoudingsgewijs zoveel Joden gedeporteerd en vermoord als uit Nederland. De Nederlandse autoriteiten werkten vanaf het begin van de bezetting mee aan het afzonderen en registreren van de Joodse bevolking. In Amsterdam werd De Joodsche Raad opgericht met diamantair en politicus Abraham Asscher en professor David Cohen als voorzitters. De Joodsche Raad hoopte, door in gesprek te blijven met de bezetter, een vinger in de pap te houden en tijd te kunnen rekken om erger te voorkomen voor de belaagde Joodse gemeenschap.

Aan de slag met deze serie?

Via de "Bekijk de serie"- knop bovenaan deze pagina is de serie online te bekijken op NPO Start. Onderaan de pagina vind je lesmateriaal dat geschikt is voor alle niveaus en leerjaren van het voorgezet onderwijs. In deze les ga je aan de hand van een fragment uit de eerste aflevering de thema’s razzia’s, Februaristaking 1941 en collectief straffen bespreken door het beantwoorden van vragen en het maken van twee opdrachten. Na de les weten leerlingen wat de Joodsche Raad was en welke lastige keuzes deze moest maken.

LET OP: De vierde aflevering bevat een scène met een suïcide. (Meer informatie: 113 Zelfmoordpreventie)

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Angst

Regie: Paula van der Oest Productie: Levitate Omroep: EO Nederland 2024, Afl.: 45-51 min

Thema Oorlog / conflict / geweld, Racisme / discriminatie, Familie
Filmkenmerken 31-60 minuten, > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op