Vlekkeloos

De vijftienjarige Ruby is ongesteld en heeft geen tampons meer in huis. Haar moeder zit krap bij kas, daarom probeert ze het zelf op te lossen. Een korte film over menstruatie-armoede.

Samen met haar moeder en zusje woont Ruby in een kleine flat. Haar moeder draait dubbele diensten om het gezin te onderhouden. Als de menstruatieproducten op zijn wil ze haar moeder niet lastigvallen met de vraag naar dure tampons. Ruby besluit zelf een oplossing te vinden. Menstruatieproducten worden in vele landen gezien als luxeproduct. Maar wat als je ze door armoede domweg niet kunt betalen?

Aan de slag met deze film?

Deze korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina - de film is verwerkt in de les van Movies that Matter (deze vind je ook hieronder). De film snijdt maatschappelijke thema's als armoede en ongelijkheid aan en probeert het taboe rondom menstruatie-armoede te doorbreken. Movies that Matter heeft gratis lesmateriaal ontwikkelt voor het mbo. Met de les maakt jouw klas kennis met filmeducatie en mensenrechten in de breedste zin, en open je de ogen van leerlingen en studenten voor mensenrechtenthema's.

"In Nederland heeft 1 op de 10 meisjes of vrouwen soms geen geld voor maandverband. De film maakt dit taboe rondom menstruatie-armoede heel zichtbaar én invoelbaar." - Henriëtte Poelman, artistiek directeur IFA

TIP: Hier vind je een interview met de regisseur en scenarioschrijver

Film & Nederlands
Bij deze film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Aan de hand van een film gaan leerlingen debatteren en leren ze hun eigen mening vormen en dragen hierbij overtuigende argumenten aan. Onderaan de pagina staat er een LessonUp en zijn er drie documenten te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.

- De lessenserie heet 'Goed leren debatteren met film'. Film is een krachtig middel om meningen te onderbouwen met overtuigende argumenten. In deze les leren leerlingen argumenten in films herkennen en ervaren ze hoe film hun eigen mening kan beïnvloeden.

Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Emma Branderhorst Nederland 2021, 16 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Arm / rijk, Coming of age
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op