Kinderen van Mavungu

De avontuurlijke VPRO Jeugd documentaireserie Kinderen van Mavungu volgt Yoseva (14), Kenny (13) en Maticha (14) in hun laatste jaar van de basisschool in hun dorp Pikin Slee diep in het Surinaamse regenwoud.

Yoseva, Kenny en Maticha leven in een mysterieuze wereld vol rituelen en bosgoden, van wie Mavungu voor kinderen de belangrijkste is. Ze zullen na dit jaar het dorp moeten verlaten. Ze hebben nog heel wat voor elkaar te krijgen: niet alleen een goed eindrapport halen, maar ook een school zien te vinden en een plek om te gaan wonen. Ondertussen waakt bosgod Mavungu over hen in de spannende wereld vol giftige slangen en piranha’s, waar de dag bestaat uit slingeren aan lianen, kanovaren tegen de stroomversnellingen, vissen en jagen, leguanen eten en op het kostgrondje helpen.

Elke aflevering van Kinderen van Mavungu wordt ingeleid met een tori. Tori’s zijn verhalen die in de Surinaamse cultuur worden overgedragen van de oudere op de jongere generatie. Met deze verhalen wordt kennis en informatie doorgegeven over de cultuur, natuur en tradities. De tori’s zijn ingesproken door Typhoon (Glenn de Randamie) in zijn kenmerkende stijl.

Aan de slag met deze serie?

Deze serie is gratis te bekijken via de “Bekijk de serie”-knop bovenaan deze pagina. De serie sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen.

Met het lesmateriaal van Blink (Keti Koti Special) leren kinderen van groep 3 t/m 8 meer over het slavernijverleden van Nederland. Bij de les komen vragen aan bod als: wat wordt er op 1 juli herdacht en gevierd met Keti Koti? Waarom is traditionele klederdracht zo belangrijk op die dag? Wat betekent het om niet ‘vrij’ te zijn? Om gebruik te maken van het lesmateriaal kan je gratis een account aanmaken.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar

Mirjam Marks Nederland 2023, 69 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Religie / geloof, Opvoeding, Natuur / dieren, Koloniaal verleden, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op