Wadjda

Een toegankelijke speelfilm over een tienjarig meisje in het streng-islamitische Saoedi-Arabië dat ondanks de sociale, maatschappelijke en religieuze normen haar droom nastreeft.

De tienjarige Wadjda woont met haar moeder in een buitenwijk van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad. Elke dag komt ze onderweg naar school langs een winkel waar een mooie groene fiets te koop is. Hoewel meisjes in het streng-islamitische Saoedi-Arabië niet mogen fietsen, zet Wadjda alles op alles om genoeg geld bij elkaar te sparen om de fiets te kunnen kopen.

In deze toegankelijke speelfilm komen niet alleen onderwerpen als religie en maatschappelijke normen aan bod, maar ook familie en vriendschap, en het nastreven van je dromen. Zo geeft deze film een bijzonder inkijkje in de Arabische cultuur door de ogen van een jonge vrouwelijke hoofdpersoon.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film kan een startpunt vormen voor een klassengesprek over een onderwerpen als gendergelijkheid. Bovendien kan de film gebruikt worden om leerlingen een indruk te geven van het leven in een andere cultuur en hier het gesprek over aan te gaan. Bij de film is lesmateriaal beschikbaar dat onder andere hier op ingaat. Dit materiaal is gemaakt door filmfestival Movies that Matter en is te vinden onderaan deze pagina.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie

Haifaa al-Mansour Saoedi-Arabië 2012, 98 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Feminisme, Vriendschap, Religie / geloof
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op