Broertje is verdwaald

De documentaire Broertje is verdwaald vertelt het verhaal van de vierjarige Léon, wiens verhaal, tachtig jaar later, nog steeds een grote impact heeft op zijn familie.

"Broertje" is Léon Wesly, een Joods jongetje van vier jaar oud dat in 1944 in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is vermoord. Zijn zus Leonie (Leni) en haar ouders overleven de oorlog maar zij en de vlak na de oorlog geboren tweeling, Tova (Guusje) en Benoît zijn tot op de dag van vandaag door het trauma getekend. De Tweede Wereldoorlog mag dan bijna tachtig jaar verstreken zijn, maar de nawerking heeft hun nog lang niet verlaten. Sterker nog, Broertje en dat wat er met hem is gebeurd, bepaalt nog dagelijks hun doen en laten. Ze hebben nooit afscheid genomen van hun broer. Schuldgevoelens, boosheid, onmacht en verdriet vechten nog steeds om voorrang. En op de achtergrond is er nog hoop; misschien komt Broertje ooit terug.

In november 1943 duikt Broertje onder in Voerendaal, bij hetzelfde gezin als zijn dan zevenjarige zus Leni. Een buurvrouw, die lid is van de NSB, verraadt Broertje in ruil voor vijfentwintig gulden. Leni wordt niet verraden, vanwege haar blonde haren en het verhaal dat ze een weeskind uit Rotterdam is. Maar haar vierjarige broertje is in het dorp bekend als een Joodse onderduiker en zijn zwarte haar en donkere ogen lijken dat te bevestigen. Mannen in zwarte pakken verschijnen met hun auto en nemen Broertje mee. Vanuit de keuken waar ze zich heeft verstopt, neemt Lenie de hele toedracht waar. Nu, tachtig jaar later, heeft ze nog altijd spijt dat ze toen niets heeft gedaan. Het verhaal van Broertje wordt verteld aan de hand van handgetekende 2D-animaties, die als een duister sprookje door de film waren.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk”-knoppen bovenaan deze pagina is de documentaire gratis te bekijken in twee verschillende versies. Voor de klas raden wij de speciale ingekorte versie van de documentaire aan, die ook in het lespakket zit verwerkt.

Op de website van Onderwijstuin is een lespakket te vinden dat het thema uitsluiting verkent. Het doel van het lespakket is om meer inzicht te bieden en vanuit bewustwording toe te werken naar meer insluiting in het hier en nu. Het volledige pakket bestaat uit vier instructielessen en drie verwerkingslessen en is modulair opgebouwd. Je kunt naar eigen wens alleen les 1 behandelen, de eerste drie lessen al dan niet met een verwerkingsles, of alle lessen in de klas behandelen. Je vind het lespakket via de link hieronder.

  • Alle leeftijden

Regie: Bart Hölscher Productie: RB&H Mediaprojecten Omroep: MAX Nederland 2024, 25 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Animatie, Oorlog / conflict / geweld, WO2
Filmkenmerken 6-30 minuten, > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s