13 in de oorlog

13 in de Oorlog neemt je in 13 afleveringen mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien. Kan jij het je voorstellen?

In 1939 is het oorlog in Europa. Er worden bommen op huizen gegooid, soldaten schieten op elkaar en miljoenen mensen raken hun huis en hun leven kwijt. En dat komt allemaal door Adolf Hitler, de baas van Duitsland. Hitler wil de baas worden van heel Europa en daarom vallen de Duitsers ook Nederland binnen. Voor de Nederlanders betekent dit dat hun hele leven in een klap helemaal verandert. In elke aflevering staat één kind centraal dat zijn of haar verhaal vertelt over de Tweede Wereldoorlog.

Aan de slag met deze serie?

Via de “Bekijk de serie”- of "Bekijk de clips""-knop bovenaan deze pagina kun je de serie bekijken; dit kan gratis via de Schooltv website. Op de Schooltv site staan zowel alle 13 afleveringen (±30 min) als vele korte clips van enkele minuten over bijvoorbeeld de hongertochten, de bevrijding of Nederlands-Indië. De afleveringen en clips sluiten aan bij de leergebieden Geschiedenis, Burgerschap, Mens en Maatschappij, en de thema's Tweede Wereldoorlog en koloniaal verleden.

Onderaan de pagina zijn links te vinden naar drie sites. De eerste bron is de interactieve tijdlijn van Schooltv, deze kan worden gebruikt in de klas om interactief met de schoolkinderen te ontdekken wat en wanneer er in de periode van de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Bij elke gebeurtenissen staat wat informatie en een korte clip. De tweede link voor lesmateriaal laat de website zien waar de (betaalde) handleiding en werkboek van Vroeger & Zo speciaal: 13 in de oorlog kan worden aangeschaft. Dit is officieel lesmateriaal dat kan worden gebruikt in de klas bij de specifieke afleveringen. Ten derde is er een link naar de site inmijnklas.nl waar leraar Jasper diens les ideeën, ervaringen in de klas en tips deelt met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog als lesonderwerp.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst

Marcel Goedhart, Hein Hoffmann, Vincent Schuurman Nederland 2013

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Europa, WO2, Oorlog / conflict / geweld, Azië
Filmkenmerken 6-30 minuten, 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op