Filmselectie Oorlog en Vrijheid

Laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid met deze films die aansluiten bij het primair onderwijs en verschillende leergebieden in het voortgezet onderwijs — van Nederlands tot Geschiedenis en Burgerschap.

Meer film voor je vak

In 2025 staan we stil bij 80 jaar vrijheid in Nederland

80 jaar na de bevrijding van Nederland herinneren we ons de heldenmoed van geallieerden en verzetsmensen die onze vrijheid mogelijk maakten. Die vrijheid kwam met offers, en de sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds zichtbaar. Families rouwen om dierbaren die het oorlogsgeweld niet overleefden, en de geschiedenis beïnvloedt nog altijd onze kijk op vrede en rechtvaardigheid.

Vrijheid vraagt om actie: ruimte geven aan de ander, de democratie beschermen en verantwoordelijkheid nemen. In 1945 kregen we onze vrijheid terug, maar in veel landen is vrede nog ver weg. Dat besef maakt onze vrijheid des te waardevoller. Samen houden we Nederland een land van tolerantie en democratie. Vrijheid deel je – en die verbinding is wat Nederland sterk maakt.

In januari leren we over de Holocaust

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Daarom is januari uitgeroepen tot Holocausteducatiemaand in Nederland. Het is nu aan de volgende generatie om de verhalen en lessen uit het verleden levend te houden.

Op school zijn er talloze mogelijkheden om aandacht te besteden aan de Holocaust. Denk aan het uitnodigen van een gastspreker die persoonlijke verhalen deelt, het organiseren van een herdenkingsmoment, een bezoek aan een museum of het kijken en bespreken van een film. Door samen stil te staan bij deze geschiedenis, maken we ruimte voor reflectie en dialoog – en houden we de herinnering levend.

Focus op Anne Frank

Mijn Beste Vriendin Anne Frank

Ben Sombogaart (2021) - 103 minuten

vo/mbo | WO2, oorlog/conflict/geweld

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
Naar de film

Waar is Anne Frank

Ari Folman (2022) - 99 minuten

po/vo | wo2, verbeelding/fantasie, familie

  • Angst
  • Let op met kinderen tot 9 jaar
Naar de film

Het Videodagboek van Anne Frank

Hanna van Niekerk (2020) - 20 minuten

po/vo | geschiedenis, Anne Frank, WO2

  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst
  • Geweld
Naar de film

" Film is een fantastisch hulpmiddel om in de klas empathie te creëren voor kinderen in oorlogsgebieden."

Ari Folman - regisseur Waar is Anne Frank

Oorlogsfilms en de actualiteit

Hoewel we in Nederland al tachtig jaar in vrijheid en vrede kunnen leven, is dat helaas op veel andere plekken in de wereld niet het geval. Film kan een effectieve manier zijn om leerlingen te informeren over conflicten en oorlogen die spelen, zoals ook het Israëlisch-Palestijns conflict. Bekijk alle film- en lestips over dit specifieke onderwerp.

Snel aan de slag met Vrijheid?

Met één van onze vier filmsnacks (korte filmlessen voor het po) bespreek jij op een laagdrempelige manier het thema 'vrijheid' met jouw leerlingen. Elke les bespreekt een andere vorm van vrijheid en laat leerlingen reflecteren op wat vrijheid voor hen betekent.

Altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste film- en lestips voor het PO en VO/MBO?

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief!
Volg ons op
s