Filmtips Kinderrechtendag (po & vo)

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

Op 20 november vieren we de 35e Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, een dag die wereldwijd aandacht vraagt voor het welzijn en de rechten van kinderen. Met een van de onderstaande films, geschikt voor bovenbouwleerlingen van het primair onderwijs en alle leerjaren van het voortgezet onderwijs, kun je op een laagdrempelige, maar krachtige manier aandacht besteden aan kinderrechten in de klas.

Over kinderrechten

Kinderrechten zijn vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van 1989, dat wereldwijd door bijna alle landen is ondertekend. Dit verdrag bestaat uit 54 artikelen die kinderen het recht geven op veiligheid en hun ontwikkeling ondersteunen. Door kinderen bewust te maken van hun rechten, leren ze ook die van anderen respecteren, wat empathie en verantwoordelijkheid bevordert. Zo bouwen we aan een samenleving waarin mensenrechten vanzelfsprekend zijn en kinderen actief bijdragen aan een rechtvaardige toekomst.

UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Doe meer met kinderrechten en laat je leerlingen er een filmpje over maken! Ben je leraar van groep 6, 7 of 8? Geef je klas dan op voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Meer informatie over het festival en aanmelden vind je op hun website. Video's van voorgaande festivaledities vind je op hun Youtube-kanaal.

" Door te begrijpen hoe de kinderrechten in de samenleving werken, leren kinderen rekening te houden met de rechten van anderen. Als kinderen hun rechten begrijpen kunnen ze opgroeien tot actieve en betrokken volwassenen."

Freek Commandeur, filmcoach bij Hollywood in de Klas

Thuis & familie

Films over thuis en familie leggen de nadruk op het recht van elk kind om op te groeien in een liefdevolle en zorgzame omgeving (Kinderrechtenverdrag, artikel 9). Ze belichten ook het recht op familiebanden en ondersteuning (artikel 20), essentieel voor de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Tijdens het opgroeien is het belangrijk dat kinderen gebruik leren maken van hun rechten. Zodat zij goed kunnen opgroeien en zelfstandig kunnen worden.

Kinderen op de vlucht

Films over kinderen op de vlucht benadrukken het recht van elk kind op bescherming tegen geweld en vervolging (Kinderrechtenverdrag, artikel 22). Ze onderstrepen ook het recht op opvang, zorg en een veilige omgeving (artikel 20), zodat kinderen ondanks hun vlucht hun leven en toekomst kunnen opbouwen.

Movies that Matter

In maart vindt elk jaar het Movies that Matter festival plaats in Amsterdam en Den Haag. Via film verruimt Movies that Matter de blik op mensenrechten en stimuleert de dialoog voor een rechtvaardige wereld. Dit doen zij door vertoningen en verdieping te bieden bij human rights films (van over de hele wereld) en deze te promoten. Ook bieden zij educatieprogramma's aan voor het voortgezet onderwijs, ISK en mbo.

Identiteit & vrij denken

Films over het vormen van eigen identiteit tonen het recht van elk kind op vrijheid van mening en expressie (Kinderrechtenverdrag, artikel 13). Ze benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen zonder discriminatie (artikel 2), wat essentieel is voor hun persoonlijke groei en welzijn.

Kinderrechten gelden wereldwijd

Bijna alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties hebben beloofd zich aan de afspraken te houden die geschreven staan in het Kinderrechtenverdrag. UNICEF helpt de regeringen van die landen daarbij. Bijvoorbeeld bij het maken van wetten die de rechten van kinderen beschermen. Hieronder een greep uit de verhalen van kinderen uit andere werelddelen, waarbij kinderrechten (helaas) nog niet altijd nageleefd worden - geschikt voor vo en mbo.

Interview over kinderrechten

Samen met Freek Commandeur (filmcoach bij Hollywood in de Klas) spraken we over het belang van de rechten van het kind, het vergroten van het bewustzijn bij kinderen en waarom film bij uitstek het middel is om dit voor elkaar te krijgen. Het volledige interview lees je hier.

Wil je niks missen van de laatste filmtips en nieuwste lesideeën?

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op