Karlijn Limaheluw over Movies that Matter Educatiefestival

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

In maart barst Movies that Matter weer los. Hét festival dat je blik op mensenrechten doet verruimen! Nooit met je klas het Movies that Matter Educatiefestival bezocht? Dat kan 13 en 14 maart weer in Amsterdam en 25 t/m 28 maart in Den Haag. Wij spraken projectcoördinator Karlijn Limaheluw, zij stelt zich voor en vertelt waarom film zich zo goed leent om complexe mensenrechtenthema's te behandelen.

Wat doe je binnen Movies that Matter?

Als projectcoördinator stuur ik ons educatieteam aan, dat zich richt op Film in de klas, Film in de bioscoop en het Educatie Festival. We bieden een online lesmaterialendatabase voor docenten, organiseren landelijke filmvertoningen met programma's voor scholen en faciliteren educatieve festivals in Amsterdam en Den Haag. Mijn rol omvat het overzien, ondersteunen en plannen van de toekomst van ons educatieprogramma.

Is Movies that Matter Festival ook te bezoeken door scholen?

Jazeker! Tijdens het Movies that Matter Festival presenteren we voor leerlingen en studenten toegankelijke films over maatschappelijke thema’s. Na de film gaan we samen met een moderator en gastspreker(s) tijdens het interactieve programma dieper in op de onderwerpen uit de film. Bekijk de aftermovie van vorig jaar anders even: dat was echt een toffe editie!

Meld je aan!

Wil jij thema's als identiteit, oorlog of discriminatie in de klas bespreekbaar maken? Tijdens Movies that Matter worden toegankelijke films over maatschappelijke thema's gepresenteerd voor vo, praktijkonderwijs, mbo en ISK, woensdag 13 en donderdag 14 maart in Amsterdam, 25 t/m 28 maart in Den Haag. Bekijk het volledige filmaanbod en meld je aan via Movies that Matter!

Naast het Movies that Matter Festival in maart organiseren jullie ook On Tour. Vertel eens meer.

On Tour is een spin-off van het Movies that Matter Festival. Elk jaar selecteren we acht mooie festivaltitels die we door het hele land een breed platform willen bieden. In samenwerking met zeventien filmtheaters en lokale vrijwilligersgroepen vertonen we van oktober tot en met mei iedere maand een film of documentaire die ertoe doet, "a movie that matters". Bij de vertoningen worden door lokale vrijwilligersgroepen verdiepingsprogramma’s en gastsprekers geregeld. Zo stimuleren we de dialoog en verbreden we perspectieven in lokale context. On Tour is zeker ook interessant voor docenten, omdat zij zo gedachten en ervaringen kunnen uitwisselen rondom maatschappelijke thema’s, die ze wellicht nog in de klas willen bespreken.

Kun je een voorbeeld geven van een film die op een effectieve manier complexe mensenrechtenthema's heeft behandeld?

Ik ben van mening dat film zo’n krachtig medium is, dat complexe mensenrechten thema’s beter te begrijpen zijn. Bijvoorbeeld The Mind Game, het vervolg op Shadowgame, laat zien dat asielprocedures ontzettend lang en ingewikkeld zijn, wat weer zorgt voor grote mentale stress – terwijl de mensen in een asielprocedure vaak al genoeg meegemaakt hebben! Zo’n film geeft dan de kans om migratie, een onderwerp dat momenteel door media en politici ontzettend wordt geframed als gevaarlijk, toch besproken wordt. We doen een beroep op ieders empathie: zou iedereen niet het recht moeten hebben op een veilig bestaan?

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op