Hammoudi's Droom

Hoe is het om als kind in Nederland aan te komen en je leven op te bouwen, terwijl je nog moet wachten op je moeder en zussen?

Mohammed – bijnaam Hammoudi – is 14 als hij Syrië ontvlucht. Hij en zijn oudere broer laten hun moeder en zussen achter en lopen van Syrië naar Europa. Het is een lange en zware reis vol gevaarlijke obstakels. Ondertussen blijft hij dromen van een toekomst om dokter te worden. Als hij eenmaal aankomt in Nederland ontdekt hij dat hij weer kind kan zijn. Hij gaat naar school en krijgt vrienden. Maar toch blijkt het moeilijk te zijn om de taal te leren, en duren procedures langer dan verwacht.

Hammoudi's Droom werpt licht op de vele obstakels die vluchtelingen moeten trotseren om een leven in Nederland op te bouwen. Een persoonlijk verhaal over een groot, internationaal probleem, dat aan leerlingen perfect toont waarom er mensen vluchten uit oorlogsgebieden en waarom het lastig is om vervolgens elders een nieuw leven op te bouwen.

Aan de slag met deze film?

De documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Het lesmateriaal van IDFA wordt aanspraak gedaan op de vijf kernvaardigheden uit de doorlopende leerlijn Film: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

Verder met het lesmateriaal van Movies that Matter maakt jouw klas kennis met filmeducatie en mensenrechten in de breedste zin, en open je de ogen van leerlingen en studenten voor mensenrechtenthema's. Tijdens de bijbehorende les leren de leerlingen over migratie, asielzoekers in Nederland en gezinshereniging.

  • Alle leeftijden

Els van Driel, Eefje Blankevoort Nederland 2021, 25 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Migratie / vluchten
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op