180CC

“Overvallen, schietpartijen, vechtpartijen, woninginbraak, plantages,” zo vat de jonge Jose het leven in zijn wijk in Rotterdam-Zuid samen. De grootste wens van deze hedendaagse Pietje Bell is om mee te rijden met de illegale ride-outs door de stad.

In deze korte documentaire van Van Zundert staat de rechten van het kind centraal. Kinderen en tieners hebben allemaal recht op een gelukkig leven, zo staat in het Kinderrechtenverdrag, maar de realiteit is helaas anders. Deze docu is geproduceerd als onderdeel van de EO reeks Mensjesrechten. Het toont dat er zelfs in Nederland nog grote verschillen bestaan in de samenleving. Via Jose maken we als kijker de tocht mee van een groepje jonge bikers van het arme Rotterdam-Zuid naar de welvarender noordoever van de Maas. Hierbij worden ze door iedereen opgemerkt, inclusief de politie.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina van Schooltv waar deze documentaire gratis te bekijken is. De film is zeer geschikt voor in het onderwijs. In de klas kunnen docenten samen met scholieren ontdekken wat de film bijzonder maakt. Het bouwt op naar de ride-out waarbij het gebruik van muziek en slow-motion extra bijdraagt aan het epische gevoel van onze protagonist wanneer hij zijn droom realiseert. Ook maakt het maatschappelijke thema over de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen de film actueel voor educatief gebruik op school.

  • Alle leeftijden

René van Zundert Nederland 2019, 17 min

Thema Identiteit, Coming of age, Vriendschap, Arm / rijk
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op