Literatuur

Nieuw les: herken vertelperspectieven in film

Maak verschillende vertelperspectieven zichtbaar aan de hand van film! Leerlingen herkennen aan de hand van korte films hoe perspectieven in films en boeken worden vormgegeven. Ze leren overeenkomsten en verschillen te benoemen en begrijpen waarom filmmakers en schrijvers voor bepaalde perspectieven kiezen. Kijk-, luister- en schrijflessen. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo.

Gratis les mét fragmenten!

Nieuwe les: Oorlogswinter mét les en vragen van Martin Koolhoven

In april is Oorlogswinter Schoolfilm van de Maand. Voor het vak Nederlands is er een aparte les met vragen van regisseur Martin Koolhoven. In deze les verbeelden je leerlingen de openingsscène van het gelijknamige boek met een moodboard. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen boek en film?

Naar filmles

Les: verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard

In deze les vertalen leerlingen net zoals een filmmaker hun eigen unieke beleving van een openingsscène uit een boek naar een moodboard. Na afloop bekijken ze de openingsscène van de boekverfilming terug. Wat is er anders of hetzelfde? Creatieve lees-, kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten!

Les: ontdek hoe verhalen zijn opgebouwd met film

Maak het begrip verhaalstructuur zichtbaar met een korte film. Leer leerlingen de vijf stadia van de verhaalstructuur volgens de oude Griekse denker Aristoteles te herkennen en te beschrijven. Kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor onder- en bovenbouw vo en mbo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten

Lesideeën: film & poëzie

Poëzie spreekt tot de verbeelding! Ontdek hoe je met film je leerlingen stimuleert om hun gedachten en gevoelens te uiten via woorden en beelden: van gedichten naar films én van films naar gedichten.

Bekijk Lesideeën

Zoek in database

Staat je boekverfilming er niet tussen? Vind veel meer films in de filmdatabase!

Terug naar Film & Nederlands

Terug
Volg ons op