Sevilla

Stap in de auto met Ivar, Boris en Kaat richting het zonnige Sevilla en laat je meevoeren op een geestige, liefdevolle maar ook emotionele reis.

Sevilla is een roadmovie over een onafgemaakte reis. De handheld gefilmde scènes van cameraman Jasper Wolf (bekend van o.a. Monos) hebben een soms documentair karakter en laten je als kijker in de waan dat je de reis als vierde reiziger mag meemaken. Bijna terloops introduceert regisseur Schouw aandoenlijke, geestige en vaak liefdevolle scènes die in eerste instantie weinig verhalende waarde lijken te hebben. Niets is minder waar. Als dezelfde scènes opnieuw worden getoond, maar dan een jaar later in de vertelling, komen ze als mokerslagen aan. De kijker maakt in Sevilla een emotioneel indringende reis; een reis die ondanks al het verdriet toch hoopvol eindigt.

Aan de slag met deze film?

De film is gratis op Schooltv te zien via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De film sluit aan bij de leergebieden Nederlands, Kunst en cultuur, en de thema's vriendschap en afscheid/ dood. Deze korte film is onderdeel van het educatieve programma Film + de maker van Eye Filmmuseum, waarbij leerlingen de film te zien krijgen inclusief na afloop een Q&A met de regisseur die een uitgebreid inkijkje geeft in het maakproces. Wil je liever zelf aan de slag met de film? Via de algemene les op LessonUp (deze vind je hier) ga je de filmische vormgeving (geluid en cameravoering) en de verhaalstructuur analyseren. Hierbij staan de leerlingen stil bij welk effect de keuzes van de maker hebben op hun eigen beleving.

Film & Nederlands
Bij deze korte film zijn er voor het vak Nederlands twee lessen gemaakt. Van beide lessen is er een LessonUp en zijn er drie documenten onderaan de pagina te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.

- De eerste les heet 'Schrijf een vervolg op de openingsscène van de film' en laat je klas aan de hand van een openingsscène van een korte film het vervolg van de film voorspellen en beschrijven. Zo leren leerlingen eenvoudig de stadia van een verhaalstructuur herkennen, elementen eruit zelf toe te passen en hun verbeelding te gebruiken.

- De tweede les heet 'Van film naar gedicht' en laat de leerlingen aandachtig kijken naar een film waarna ze deze filmervaring vervolgens verwerken in een passende poëzievorm, zoals een raptekst, sonnet of limerick. Deze les biedt je leerlingen de mogelijkheid om op een creatieve wijze hun persoonlijke belevingswereld te uiten en te verwoorden.

Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Bram Schouw Nederland 2012, 11 min

Thema Afscheid / dood, Reizen / vakantie, Vriendschap, Liefde
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op