De Belofte van Pisa

Een coming-of-age-drama over de de vijftienjarige Samir uit Amsterdam-Noord. Hij kan ontzettend goed trompet kan spelen. Hij doet een belofte aan zijn broer om zijn diploma op het muzieklyceum te halen.

Samir kan fantastisch trompet spelen. Zijn tien jaar oudere broer Mo en zijn vriend Soesi zorgen er daarom voor dat Sam auditie mag doen bij het Muzieklyceum Zuid. Hoewel Sam geen noot kan lezen is de strenge docent Fred Morenissen zo onder de indruk dat hij wordt toegelaten. Mo laat zijn broertje bij IJssalon Pisa beloven dat hij hoe dan ook zijn school af zal maken en zijn diploma zal halen en belooft op zijn beurt om hem hierbij te helpen. Op hetzelfde moment worden Mo en Soesi aangehouden voor een gewapende overval terwijl Sam machteloos toekijkt. Op eigen houtje begint hij op het Muzieklyceum, waar hij de enige leerling van Marokkaanse afkomst is.

Aan de slag met deze film?

Het Nederlands Film Festival heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. Van de film De Belofte van Pisa bekijk je met de klas vier fragmenten. Dit lesmateriaal kan voor of na het kijken van de film worden behandeld. Aan het einde van het lesmateriaal vind je kijkvragen die alleen na het zien van de film besproken kunnen worden. Je kunt de les uitprinten, inclusief de notities per dia, door op de printknop te drukken rechtsboven in het scherm.

Film en Nederlands

Onderaan deze pagina is lesmateriaal beschikbaar als PDF of als LessonUp, speciaal gemaakt voor de Nederlands les. Het doel is om de leerling enthousiast te maken om te lezen. De lessenserie heet 'Verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard', en leert de leerling wat een moodboard is en hoe deze wordt ingezet in de filmwereld. Verder moedigt het de leerling aan om op een creatieve en beeldende manier bezig te zijn met het boek en vervolgens de openingsscènes van de film zelf.

  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 14 jaar

Norbert ter Hall Nederland 2019, 110 min

Thema Familie, Identiteit, Liefde, Arm / rijk, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op