Spoetnik

Sterk gestileerd maar toch speels, licht surrealistisch drama over een frietkot, een bordeel en twee verliefde tieners dat plaatsvindt op een stukje Waals niemandsland, net over de grens met Nederland.

De Limburgse tiener Sam gaat aan de slag bij Spoetnik, een illegaal frietkot dat is vernoemd naar diens specialiteit. Recht tegenover zit een bordeel met een betoverend meisje dat overduidelijk Sams hulp nodig heeft. Sam waagt de oversteek naar het bordeel en redt het meisje van diens pooier. Er volgt een intieme romance tussen de twee. De vlammen spatten van het scherm en de film eindigt met een onontkoombare lancering.

Aan de slag met deze film?

De korte film is via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina gratis te bekijken. Met een lengte van tien minuten uitermate geschikt om in de klas de stijlkenmerken in de film na te bespreken. Spoetnik zorgt door de verschillende keuzes van de maker ervoor dat een ogenschijnlijk simpel verhaal op een originele manier verteld wordt. Met je leerlingen kun je reflecteren op dit proces en op hun kijkervaring.

Film & Nederlands
Bij deze korte film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Van deze les is er een LessonUp en zijn er drie documenten onderaan de pagina te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.

- De les heet 'Schrijf een vervolg op de openingsscène van de film' en laat je klas aan de hand van een openingsscène van een korte film het vervolg van de film voorspellen en beschrijven. Zo leren leerlingen eenvoudig de stadia van een verhaalstructuur herkennen, elementen eruit zelf toe te passen en hun verbeelding te gebruiken.

Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Noël Loozen Nederland 2015, 10 min

Thema Humor, Criminaliteit, Liefde
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op