#tagged

Een korte film die toont hoe aanwezig de smartphone is in het dagelijkse leven van jongeren. De grens tussen de echte en virtuele wereld vervagen. Online en offline kunnen niet meer los van elkaar gezien worden.

Een avondje uit kan grote gevolgen hebben. In de film volgen we het social mediagebruik van Elise. De film is gefilmd vanuit het perspectief van de telefoon van Elise. De volgende dag komt ze er langzaam achter wat er die avond gebeurd is, en zij ziet dit niet alleen.

De invloed van social media op het dagelijks leven is groot. Deze invloed is niet altijd positief, omdat het ook een platform biedt voor online shaming of victim blaming. De film laat de gevolgen hiervan zien. Deze film heeft nog een vervolg gekregen in de vorm van een serie.

Aan de slag met deze korte film?

Deze korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. In de bijbehorende les op LessonUp gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over het thema van de film, online shaming aan de hand van kijkvragen van actrice Magali Bruins. Ook leren ze over victim blaming en wat de wet zegt over het zonder toestemming delen van privé-beelden. Ten slotte maken ze een opdracht 'van bystander naar upstander', waarbij de leerlingen als groep met elkaar afspreken hoe om te gaan met online shaming.

Film & Nederlands
Bij deze korte film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Leerlingen herkennen aan de hand van vier korte films hoe perspectieven in films en boeken worden vormgegeven. Onderaan de pagina staat er een LessonUp en zijn er drie documenten te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.

- De lessenserie heet 'Herken vertelperspectieven in film', waarin de leerling overeenkomsten en verschillen leert te benoemen en zal begrijpen waarom filmmakers en schrijvers voor bepaalde perspectieven kiezen. Uiteindelijk kunnen leerlingen aangeven welk vertelperspectief hen het meest aanspreekt en waarom

Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Martijn Winkler Nederland 2018, 12 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Coming of age, Liefde, Vriendschap, Mediawijsheid
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op