Vier de Kinderboekenweek met een boekverfilming of korte film

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

Lang leve het kinderboek! Dat vieren we van 4 t/m 15 oktober! Wist je dat het kijken naar een boekverfilming de zin om dat boek te lezen vaak groter maakt? Wij zetten de allerleukste boekverfilmingen op een rij die passen bij het thema van dit jaar: 'Bij mij thuis' en een werkvorm om dit thema tot leven te laten komen met korte films.

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver over de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen.

Boekverfilmingen

Boekverfilmingen wakkeren het gesprek aan over het thema Bij mij thuis en stimuleren het lezen van boeken hieroIven ver!

Schrijver Iven over Anansi

Iven Cudogham schreef het Kinderboekenweeklied van 2023 én de magische, verfilmde boekenserie over Anansi de spin. Maak kennis met Iven in deze video!

" Een boekverfilming zet kinderen absoluut aan tot lezen. Want film is cool en helaas vinden kinderen dat van boeken vaak toch iets minder. Maar een boekverfilming verhoogt de status van het boek!"

Schrijfster Anna Woltz
  • Pluk van de Petteflet was helaas alleen gratis te zien met onze actie die nu verlopen is. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer van dit soort acties!

Korte films

Onderzoek naar leesmotivatie laat zien dat een film inzetten als activiteit vóór het lezen een positief effect heeft op leesmotivatie!

" In plaats van gelijk een woordweb te maken of een klassengesprek te voeren over het thema van het boek, kun je ook een korte film inzetten. Onderzoek naar leesmotivatie laat zien dat een film inzetten als activiteit vóór het lezen een positief effect heeft op leesmotivatie."

Furkan Sogut, Leraar Nederlands

Werkvorm van Furkan

Op zoek naar een manier om het thema 'Bij mij thuis' tot leven te brengen in de klas? Doe dit aan de hand van een korte film met deze werkvorm van Nederlandsleraar Furkan Sogut!

Op zoek naar meer gratis filmlessen over het thema 'Bij mij thuis'? Gebruik dan de filmsnacks van Filmhub Zuid-Holland; een korte film met pakkende vragen om het thema in de klas verder uit te werken.

Wil je elke maand nieuwe tips voor films en filmlessen in je inbox? Dat kan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op