Pluk van de Petteflet

Pluk is op zoek naar een huisje om in te wonen. Wanneer hij in de Petteflet terecht komt, leert Pluk een aantal flatbewoners en hun problemen kennen.

Pluk rijdt rond in een klein rood kraanwagentje. Hij is op zoek naar een plek om te wonen. Dollie de duif vertelt hem dat het torenkamertje bovenop de Petteflet leeg staat. Als Pluk intrekt, leert hij de flatbewoners en hun problemen kennen. Zoals mevrouw Helderman en haar dochter Aagje, meneer Pen van het winkeltje en vader Stamper met zijn vijf zoons. Wanneer Pluk er achter komt dat de Torteltuin vernietigd gaat worden, bedenkt hij een plan om de Torteltuin te redden.

Wist je dat kinderen het leuk vinden om het boek te lezen nadat ze de film hebben gezien? Dit verhaal is ook beschikbaar als e- of (luister)boek bij de Jeugdbibliotheek.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk”-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar NPO waar deze speelfilm is te bekijken - hiervoor is wel een NPO Plus account nodig. De film sluit aan bij het vak Nederlands onder het thema familie. Verder kan de film vergeleken worden met het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

Querido heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld voor groep 3 bij het boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. De karakters in de les komen ook voor in de film, dus de les is los van het boek ook goed aan te sluiten bij de film. De lesbrief leert kinderen van groep drie het boek kennen en spelen daarna de Wie is het?-dierenquiz. Daarna kunnen ze het spel Heen-en-weerwolven (gebaseerd op het spel 'Schipper mag ik overvaren?') spelen. Na het voorlezen van het bekende gedicht Sebastiaan knutselen de kinderen hun eigen spin én web. Met Ik ben lekker stout leert de klas te rijmen met de stoute dingen die ze zélf doen. De lesbrief vind je hieronder.

  • Alle leeftijden

Ben Sombogaart, Pieter van Rijn Nederland 2004, 90 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op