Filmselectie Annie M.G. Schmidt-week

Leestijd ca. 2 minuten

Landelijk

Hoera, het is weer tijd voor de Annie M.G. Schmidt-week! Dit jaar vindt dat plaats van woensdag 15 t/m zaterdag 25 mei 2024. Met het thema 'Zing een lied van Annie M.G. Schmidt' staat de week dit jaar in het teken van haar liedjes en versjes.

Vier de verjaardag van Annie M.G. Schmidt met het kijken van een boekverfilming in de klas.

Origineel, vermakelijk en innemend, dat zijn de verhalen van de grand dame van de jeugdliteratuur. Annie M.G. Schmidt (1911-1995) schreef kinderversjes en stukjes voor volwassenen voor Het Parool, waaronder Jip & Janneke en Dikkertje Dap.

Samen met illustrator Fiep Westendorp maakte ze haar eerste beroemde boek: Pluk van de Petteflet. Daarna volgden Abeltje, Minoes en Otje. Ook schreef Annie legendarische musicals zoals Ja zuster, nee zuster.

De leukste liedjes van Annie

Van Jip & Janneke tot Dikkertje Dap, luister de leukste liedjes van Annie M.G. Schmidt op Youtube. Tijdens de Annie M.G. Schmidt-week is dagelijks een journaal te volgen met nieuws over liedjes uit het boek Zing een lied van Annie M.G. Schmidt. Meer info vind je op de site van www.anniemgschmidtweek.nl

Dikkertje Dap I Gratis film & les (groep 1 & 2)

Vrolijke verfilming van het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt. Over een jongetje dat voor het eerst naar school gaat, zijn vriendschap met een giraf en een geheim plan. De les gaat over geluid, personages en vriendschap.

Naar film & les

5 x Annie M.G.-film

Jip & Janneke

Kids Channel NL Tv (2018) - 2 minuten

po | serie | vriendschap, boekverfilming

  • Alle leeftijden
Naar de film

Otje

Simone van Dusseldorp, Joram Lürsen (1998) - 25 minuten

po | serie | verbeelding/fantasie, boekverfilming

  • Alle leeftijden
Naar de film

Pluk van de Petteflet

Ben Sombogaart, Pieter van Rijn (2004) - 90 minuten

po | boekverfilming, familie

  • Alle leeftijden
Naar de film

Minoes

Vincent Bal (2001) - 86 minuten

po | verbeelding/fantasie, natuur/dieren, boekverfilming

  • Alle leeftijden
Naar de film

Ja zuster, nee zuster

Pieter Kramer (2002) - 100 minuten

po | muziek, gezondheid / ziekte

  • Alle leeftijden
Naar de film

Over bovenstaande films PO

Beleef de grappige en soms stoute plannetjes van Jip en Janneke in deze reeks korte filmpjes. Hond Takkie en poes Siep spelen de hoofdrol in de afleveringen Domme Takkie en Siep op de kast. Jip en Janneke spelen verstoppertje en Janneke viert haar verjaardag.

Leef mee met de avontuurlijke belevenissen van Otje en haar driftige vader Tos. Tos verliest zijn baan als kok, daarom gaan Otje en Tos gaan op zoek naar werk en papieren. Otje's pratende dierenvrienden schieten te hulp.

In de Petteflet maakt Pluk allerlei nieuwe vrienden. Als hij ontdekt dat de Torteltuin vernietigd dreigt te worden, zet Pluk alles op alles om zijn vriendjes en de Torteltuin te redden. Hartverwarmende film met grappige poppen.

Originele boekverfilming over een poes die in een mens verandert en haar contacten in de poezenwereld inzet om haar nieuwe, verlegen vriend te helpen. Les over het vergelijken van boek en film en doe-opdrachten zoals acteren.

Spetterende musical over zuster Klivia die een gezellig en chaotisch rusthuis runt. Maar dan bast de strijd tussen zuster Klivia en Buurman Boordevol in volle hevigheid los. De les gaat in op setting en art-direction.

Annie-traditie

De Nederlandse traditie van schrijven vanuit het perspectief van het kind is begonnen bij Annie M.G. Schmidt in de jaren 50. Scenarist Tamara Bos vertelt in dit interview waarin het eigenwijze boek Otje verschilt van de film én waarom ze die wijziging aanbracht.

" De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf."

Annie M.G. Schmidt

Altijd de leukste film- en lestips voor in de klas ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op