Lijfelijkheid in de klas
Poëzieweek biedt een unieke gelegenheid om leerlingen te laten reflecteren op de menselijke beleving van het lichaam. Het thema ‘lijfelijkheid’ leent zich uitstekend voor creatieve opdrachten, waarin poëzie en film elkaar kunnen versterken. Wij bieden lesideeën aan die een verrassende invalshoek bieden voor het vak Nederlands. Denk bijvoorbeeld aan:
Film & Poëzie: Hoe verbeeld je een gedicht in filmische vorm? Laat leerlingen inspiratie opdoen uit deze lesideeën waarin poëzie en film samenkomen.
Thematische lessen Nederlands: Verken het thema ‘lijfelijkheid’ met behulp van de vakpagina Nederlands. Hier vind je inspiratie om de taal van het lichaam in woorden te vatten.
Lijfelijkheid in film met drie facetten
Lijfelijkheid in poëzie roept een wereld van zintuiglijke ervaringen op, waar woorden de tastbare werkelijkheid vormgeven. Inspireer je leerlingen met films zoals:
1. Het lichaam als zintuiglijke ervaring
Bekijk alle films voor het vak NederlandsLijfelijkheid gaat ook over je thuis voelen in je lichaam (of niet), over de zoektocht naar identiteit, en de fluïditeit van onze fysieke en innerlijke wereld. Deze films passen perfect bij dit thema:
2. Het lichaam en identiteit
Bekijk alle films voor het vak NederlandsHet lijf is niet alleen een fysiek omhulsel, maar ook een bron van wijsheid en ervaring. Spreekwoorden over het lichaam herbergen oude inzichten zoals ‘het hart op de tong hebben’ of ‘het ligt zwaar op de maag’. Deze films bieden verdieping:
3. Het lichaam als bron van wijsheid
Bekijk alle films voor het vak NederlandsDe Poëzieweek start traditiegetrouw met Gedichtendag op 30 januari 2025. Laat je leerlingen kennismaken met de kracht van poëzie door het lichaam te verkennen via woord en beeld.
Les tip
Een leuke opdracht is om leerlingen een van de gedichten van Charlotte van den Broeck te laten verfilmen. Hoe breng je de emoties en het thema ‘lijfelijkheid’ in beeld? Gebruik deze lesideeën als inspiratie en maak samen met je leerlingen een visuele vertaling van het gedicht.
Wil je film inzetten in je lessen Nederlands? Ontdek inspirerende tools en lesideeën op onze vakpagina Nederlands!
Bekijk de pagina