Scènes met mijn vader

Een persoonlijke documentaire van regisseur Biserka Šuran waarin ze haar vader uitnodigt voor een symbolische reis. Tijdens het reizen probeert Biserka haar vader beter te begrijpen. Hoe werd hij de man die hij nu is?

In Scènes met mijn vader neemt filmmaker Biserka Šuran haar vader mee op een trip down memory lane waarin ze scènes uit hun geboorteland, voormalig Joegoslavië, doet herleven. Herinneringen worden weerspiegeld in filmische decorsets waarin ze in gesprek gaan over nationaliteit, identiteit, liefde, dromen en spijt. Deze symbolische roadtrip heelt therapeutisch wonden uit het verleden terwijl regisseur en dochter Biserka ruimte creëert om zich te verhouden tot de ervaring van haar vader en de onvermijdelijke keuzes. Het resultaat is een inspirerend gesprek dat veel kijkers wellicht graag met een ouder zou willen voeren.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar de pagina van 2Doc waar de documentaire gratis te bekijken is. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. Deze documentaire stimuleert leerlingen om na te denken over hun eigen verleden en dat van hun familie. Hopelijk leidt dit tot een waardevol en verhelderend gesprek met hun eigen ouders.

IDFA lesmateriaal & schoolvoorstelling
Het filmfestival IDFA heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld dat inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina. Ook is het mogelijk om met je klas de film te bekijken als onderdeel van de interactieve schoolvoorstelling "De verhalen van mijn (groot)ouders" in IDFA Vondelpark in Amsterdam.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Biserka Šuran Nederland 2022, 45 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Europa, Identiteit, Familie, Migratie / vluchten
Filmkenmerken 31-60 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op