5 gratis films voor de Week van de Mediawijsheid

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Netwerk Mediawijsheid dook in onze database en koos vijf films die online gedrag van jongeren op een bijzondere manier in beeld brengen. Kijk en bespreek deze films tijdens de Week van de Mediawijsheid (10 - 17 november 2023).

Thema Week van de Mediawijsheid: #hierniet

Moeten we het altijd met elkaar eens zijn online? Zeker niet. Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar we trekken de grens bij kwetsend gedrag online. Daarom zeggen we tijdens de Week van de Mediawijsheid: #hierniet. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je online kunt zeggen wat je denkt – op een respectvolle manier.

Netwerk Mediawijsheid licht per film toe waarom deze perfect is voor een mediawijs gesprek. Alle films zijn gratis te zien.

Nettiquette (po 7-8, vo 1-2)

Deze serie gaat over de 'ongeschreven regels' van de online wereld. Dat sluit goed aan bij de Week van de Mediawijsheid, die dit jaar gaat over online situaties waar een ander (of jijzelf) over een grens heengaat. En wat we met z'n allen kunnen doen om duidelijk die grenzen te trekken. In de grappige, korte afleveringen van Nettiquette worden allerlei online interacties met een knipoog uitgelegd. Leuk om aan de hand daarvan na te denken over hoe je het zelf aanpakt!

Naar de film & les

Regisseur Mea Dols de Jong

In dit interview vertelt Mea Dols de Jong wat ze ontdekte toen ze docuserie Nettiquette maakte, hoe je elkaar een online afgang kunt besparen en hoe je Nettiquette kunt inzetten om gedrag op social media bespreekbaar te maken!

#pestverhaal (po groep 7-8, vo 1-6, mbo 1-2)

We zien vaak de nadruk liggen op de negatieve kanten en gevaren van de online wereld. In #pestverhaal komen die ook aan bod: voor Rosalie, over wie deze korte documentaire gaat, hielden de pesterijen niet op als ze van school naar huis ging. Zelfs thuis kreeg ze via haar telefoon haatberichten toegestuurd. Maar online weet ze ook steun te vinden. Via YouTube komt ze in contact met andere mensen die ook gepest zijn. Zo komt ze erachter dat ze niet alleen is.

Naar de film & les

Toni with an I (vo jaar 1-2)

In deze korte film is te zien hoe offline pesterijen ook online doorgaan, en andersom. Wat Netwerk Mediawijsheid vooral goed vindt is dat in de film niet alleen de negatieve kanten van de online wereld belicht worden, maar ook de positieve. De creatieve Toni heeft online een plek waar ze haar video's kan delen én wanneer ze het het meest nodig heeft, vindt ze in diezelfde online wereld de steun die ze offline even mist.

Naar de film & les

Canceled (vo 3-6)

Bestaan er goede redenen om iemand te cancelen, of is het per definitie verkeerd? Hoe komt het toch dat online discussies zo snel lijken te ontsporen? Hoe gaan als samenleving om met mensen die grenzen overgaan? En wat kunnen we doen om de online wereld weer een sociale(re) plek te maken? Net als het thema van de #WvdM 2023, #hierniet, roept de korte film Canceled veel vragen op zonder makkelijke antwoorden. Daardoor is-ie perfect om een mediawijs gesprek over te voeren.

Naar de film

#Tagged (vo jaar 1-4, mbo jaar 1-2)

Deze film (tevens SCHOOLFILM VAN DE MAAND november) laat zien welke invloed online ongewenst gedrag heeft op het leven van een tienermeisje en sluit daarmee mooi aan bij het thema van de Week van de Mediawijsheid 2023. Vanuit het bijzondere perspectief van haar telefoon volgen we als kijker wat er gebeurt als zij de controle over wat er online over haar gedeeld wordt kwijtraakt. Daarmee is #Tagged een goede aanleiding om een mediawijs gesprek te voeren over sociale media, thuis of in de klas.

Naar de film & les

Deze filmselectie werd gemaakt door Tommy de Bruijn, groot filmliefhebber en webredacteur bij Netwerk Mediawijsheid, partner van Netwerk Filmeducatie.

Strijd mee met je klas

Tijdens de Week van de Mediawijsheid strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ met de serious game MediaMasters. Hiermee leren leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po en so) over de kansen en gevaren van (digitale) media. Aanmelden kan tot 8 november, tussen 9 en 17 november besteed je 5 dagen lang 45 -60 minuten aan MediaMasters. Doe mee met jouw klas!

Wil je elke maand nieuwe tips voor films en filmlessen in je inbox? Dat kan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op