Filmselectie Annie M.G. Schmidt-week

Leestijd ca. 2 minuten

Vier de verjaardag van Annie M.G. Schmidt met het kijken van een boekverfilming in de klas.

Origineel, vermakelijk en innemend, dat zijn de verhalen van de grand dame van de jeugdliteratuur. Annie M.G. Schmidt (1911-1995) schreef kinderversjes en stukjes voor volwassenen voor Het Parool, waaronder Jip & Janneke.

Samen met illustrator Fiep Westendorp maakte ze haar eerste beroemde boek: Pluk van de Petteflet. Daarna volgden Abeltje, Minoes en Otje. Ook schreef Annie legendarische musicals zoals Ja zuster, nee zuster.

Jip & Janneke

Dit jaar staan Jip & Janneke in de spotlight tijdens de Annie M.G. Schmidt-week van woensdag 17 t/m zaterdag 27 mei 2023. Daarom vind je direct hieronder 14 'voorleesfilmpjes' (zo'n twee minuten per stuk) om samen in de klas te kijken.

De voorlees-stem klinkt zoals een juf het zou voorlezen. Jip & Janneke komen in beeld als de vertrouwde silhouet-figuren - meestal als stilstaand beeld zoals in de bekende boeken en soms bewegen Jip & Janneke even (animatie).

Bekijk de gratis 'Jip & Janneke-voorleesfilmpjes'. Óf kies één van de vijf Annie-films om te kijken in de klas en ontdek lesmateriaal.

Jip & Janneke I Gratis 14 x 'voorleesfilmpjes' I 2 min per stuk I Groep 1 & 2

De verhaaltjes gaan over het dagelijkse leven van de twee buurkinderen Jip en Janneke. Hond Takkie en poes Siep spelen de hoofdrol in de afleveringen Domme Takkie en Siep op de kast. Sommige belevenissen van Jip en Janneke in en rond het huis zijn gebaseerd op wat Annie's zoontje Flip en het buurmeisje samen meemaakten.

Bekijk 14 afleveringen

Update Jip & Janneke

In de verhaaltjes uit de jaren 1950 komt de kolenboer nog aan de deur, is moeder altijd thuis en vader naar het werk. Met een kleine vraag als 'kent iemand van jullie ook een vader die de was doet?' maak je van het kijkmoment een leermoment.

5 x Annie M.G.-film

Dikkertje Dap

Barbara Bredero (2017) - 74 minuten

po | vriendschap, natuur/dieren, boekverfilming

 • Alle leeftijden
Naar de film

Otje

Simone van Dusseldorp, Joram Lürsen (1998) - 25 minuten

po | serie | verbeelding/fantasie, boekverfilming

 • Alle leeftijden
Naar de film

Pluk van de Petteflet

Ben Sombogaart, Pieter van Rijn (2004) - 90 minuten

po | boekverfilming, familie

 • Alle leeftijden
Naar de film

Minoes

Vincent Bal (2001) - 86 minuten

po | verbeelding/fantasie, natuur/dieren, boekverfilming

 • Alle leeftijden
Naar de film

Ja zuster, nee zuster

Pieter Kramer (2002) - 100 minuten

po | muziek, gezondheid / ziekte

 • Alle leeftijden
Naar de film

Over bovenstaande films PO

 • Dikkertje Dap I Gratis film I Gratis lesmateriaal I Groep 1 & 2
  Vrolijke verfilming van het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt. Over een jongetje dat voor het eerst naar school gaat, zijn vriendschap met een giraf en een geheim plan. De les gaat over geluid, personages en vriendschap.

 • Otje I Gratis 13 afleveringen I 25 min per aflevering I Groep 3 & 4
  Leef mee met de avontuurlijke belevenissen van Otje en haar driftige vader Tos. Tos verliest zijn baan als kok, daarom gaan Otje en Tos gaan op zoek naar werk en papieren. Otje's pratende dierenvrienden schieten te hulp.

 • Pluk van de Petteflet I Gratis film I Groep 3 -6
  In de Petteflet maakt Pluk allerlei nieuwe vrienden. Als hij ontdekt dat de Torteltuin vernietigd dreigt te worden, zet Pluk alles op alles om zijn vriendjes en de Torteltuin te redden. Hartverwarmende film met grappige poppen.

 • Minoes I Toegang via NPO Plus I Gratis lesmateriaal I Groep 5 - 8
  Originele boekverfilming over een poes die in een mens verandert en haar contacten in de poezenwereld inzet om haar nieuwe, verlegen vriend te helpen. Les over het vergelijken van boek en film en doe-opdrachten zoals acteren.

 • Ja zuster, nee zuster I Toegang via NPO Plus I Gratis lesmateriaal I Groep 3 - 8
  Spetterende musical over zuster Klivia die een gezellig en chaotisch rusthuis runt. Maar dan bast de strijd tussen zuster Klivia en Buurman Boordevol in volle hevigheid los. De les gaat in op setting en art-direction.

Annie-traditie

De Nederlandse traditie van schrijven vanuit het perspectief van het kind is begonnen bij Annie M.G. Schmidt in de jaren 50. Scenarist Tamara Bos vertelt in dit interview waarin het eigenwijze boek Otje verschilt van de film én waarom ze die wijziging aanbracht.

" De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf."

Annie M.G. Schmidt

Altijd de leukste film- en lestips voor in de klas ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op