Leer de ware betekenis van likes en comments kennen. Een wereld waarin een tag een vriendschap kapot kan maken en de juiste emoji liefde doet ontspruiten.
In deze 5-delige webserie van de NTR gaat regisseur Mea Dols de Jong samen met jongeren op zoek naar de ongeschreven regels van het internet; de nettiquette. Hoe zit het met deze tweede taal die alleen tieners lijken te begrijpen en beheersen? Wat voor invloed heeft het op hun leven en sociale relaties? Wat zijn de positieve effecten en hoe los je de problemen op die op social media ontstaan?
Hoe laat je online zien dat je vrienden bent? Of dat je verkering wilt? Hoe wordt je online beroemd en hoe ga je om met haataccounts? In een aantal afleveringen wordt uitgelegd ‘hoe het hoort’ en wat absoluut ‘not done’ is op de sociale media. Dit zorgt voor grappige, maar ook bloedserieuze uitingen over tieners en hun relatie met social media.
TIP: Lees het interview met de regisseur van de webserie.
Aan de slag met deze webserie?
Deze webserie is gratis online te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Met een lengte van vijf minuten per aflevering is deze serie uitermate geschikt om in de klas te bekijken en na te bespreken. Als maakopdracht kun je met de klas een etiquetteboekje samenstellen van papier. Of laat ze een ongeschreven regel visualiseren met behulp van een tablet. Elke aflevering biedt verdieping in de ongeschreven regels van het internet; zie hieronder de vijf afleveringen:
- Aflevering 1: (Insta) Vriendschap
- Aflevering 2: Koppelaccounts/ liefde
- Aflevering 4: Broeders en Strijders
IDFA lesmateriaal
Het filmfestival IDFA heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld dat inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Mea Dols de Jong Nederland 2017, 5 min
Thema | Mediawijsheid, Globalisatie, Identiteit, Vriendschap, Liefde |
Filmkenmerken | 0-5 minuten |