Regisseur Mea Dols de Jong: "Het schoolplein heeft zich naar Instagram verplaatst"

Leestijd ca. 2 minuten

Commenten, taggen en posten, het gebeurt niet zomaar. Want het behoort tot de ongeschreven regels online: nettiquette! Met de gelijknamige docu-serie van regisseur Mea Dols de Jong open je het gesprek in de klas daarover.

Er is veel te zien in Nettiquette. Gekleurde woorden en emoticons vormen zich tot zinnen. Je ziet grappige situaties met als papegaaien verklede mensen en een stop-motion-poppetje die een vertrouwelijk verhaal opbiecht. "Ik hoop dat jongeren hun verhalen in de taal van hun eigen belevingswereld vertelt zien worden," zegt Mea over de creatieve vormgeving van haar docu-serie. Elke aflevering eindigt met shots van bejaarden die een social media-regel citeren als een tegeltjeswijsheid. Mea: "Dat leek me grappig als contrast. En relativerend ook, want het is overduidelijk dat de oudere generatie er helemaal niks van snapt!"

" Online gedragscodes zijn er om elkaar te behoeden voor de publieke schandpaal"

Regisseur Mea Dols

Wat ontdekte je toen je Nettiquette maakte?

“Toen ik tieners voor deze documentaire-serie interviewde, hoorde ik voor het eerst over de oog-tag. Mijn eerste gedachte was: bizar! Het zit zo: ze taggen elkaar in hun selfie, dus ze plaatsen elkaars naam in hun foto. Je twee beste vrienden tag je in je ogen. Andere vrienden tag je aan de randen van de foto. Het leek me stressvol om je aan de gedragscodes op social media te houden. Maar toen ik doorvroeg over waarom ze het doen, ontdekte ik dat ze eigenlijk heel sociaal vaardig zijn. Nettiquette wordt ontwikkeld om je veilig te voelen en om elkaar te behoeden voor de publieke schandpaal."

Over de Week van Mediawijsheid

Van 10 t/m 17 november 2023 is het de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar is het thema '#hierniet' met het doel om kwetsend online gedrag tegen te gaan.

Wat zijn meer manieren om elkaar een afgang te besparen?

“Een selfie posten is kwetsbaar. Want wat als niemand ‘m liked en je geen comment krijgt? Dat is wel een beetje een afgang. Om dat te voorkomen, voorzie je de foto’s van je vrienden sowieso van likes en comments. Meisjes noemen elkaar 'model' en 'baby', voor jongens is het 'broeder' en 'strijder'. Eigenlijk heeft het schoolplein zich naar Instagram verplaatst."

Hoe kun je Nettiquette inzetten om gedrag op social media bespreekbaar te maken?

"De publieke schandpaal is van alle tijden. Wat de docu-serie laat zien, is dat jongeren vandaag de dag zo vindingrijk zijn dat ze een soort mechanisme ontwikkelen waarmee ze elkaar voor een afgang willen besparen en voor elkaar opkomen. De nettiquette verandert snel en ik kan me goed voorstellen dat er alweer nieuwe regels zijn. En op TikTok gelden andere codes dan op Instagram. De insteek voor een gesprek in de klas kan zijn: wat zijn drie ongeschreven regels op social media van nu? Vervolgens kun je dieper ingaan op hoe we online met elkaar omgaan."

Nettiquette kijken?

Bekijk de 5 afleveringen via Schooltv (passend bij het VO jaar 1 en 2). Het is gratis!

EXTRA Maakopdracht bij Nettiquette

Als maakopdracht kun je met de klas een etiquette-boekje samenstellen van papier. Of laat ze een ongeschreven regel visualiseren met behulp van hun smartphone. Mea Dols de Jong: “Help leerlingen op weg door vooral vanuit de personages te denken: wie zijn dit, wat doen ze en waarom? Voor de creatieve uitwerking zijn de mogelijkheden eindeloos, denk aan uit tijdschriften geknipte afbeeldingen op stokjes, kleifiguren of het filmen van je vrienden."

Credit afbeeldingen: Een van de jongens.

Meer filmtips voor de Week van de Mediawijsheid?

Bekijk de selectie (met gratis lesmateriaal)
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s