Dorien Nannes en Maud Jacobs uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Het leerkrachtenduo uit de onderbouw van de Amsterdamse basisschool Laterna Magica is tijdens de IDFA-Docentendag in Eye Filmmuseum uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022.

Foto: Corinne de Korver.

Dorien en Maud weten met hun lessen jonge kinderen op bijzondere wijze de basisprincipes van film te leren begrijpen en hanteren. De vakjury van film- en onderwijsprofessionals vindt hen de meest aansprekende filmdocenten van Nederland. Dorien Nannes en Maud Jacobs zijn de enige genomineerden uit het primair onderwijs. Het is de vijfde editie van Filmleraar van het Jaar die door Netwerk Filmeducatie is georganiseerd, nu voor het tweede jaar in samenwerking met International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in Eye Filmmuseum.

" Kalm en nuchter laten Dorien en Maud hun leerlingen de basistechnieken van bewegend beeld ontdekken. "

Juryrapport 2022

Juryrapport

Uit het juryrapport over Filmleraar van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs:

“De jury vindt het niet alleen artistiek, maar ook intellectueel en maatschappelijk heel waardevol wat zij doen en hoe ze dat doen. Ze geven geen tips maar stellen vragen om hun leerlingen zelf tot inzicht te laten komen. Dorien en Maud geven hun onderbouwleerlingen al op jonge leeftijd de macht om iets te maken. Hierdoor leren ze al heel vroeg dat beeld een construct is, waardoor ze in de rest van hun leven altijd kritisch zullen kijken naar film.” 

Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy Gramsbergen, draagt de titel aan hen over. Hij geeft aan dat het tot het laatste moment spannend is gebleven. “Allemaal zetten ze film vol bevlogenheid in als instrument, dichtbij de belevingswereld van hun leerlingen.”

Download het juryrapport. Ontdek wat de zeven filmleraren van 2022 zo bijzonder maakt en hoe ze zich onderscheiden met lesgeven. Misschien herken jij je wel in een van de zeven kandidaten en ben jij of ken jij een filmleraar pur sang! In 2023 kun je jezelf of je favoriete filmleraar weer opgeven voor deze leuke en spannende verkiezing.

Finalisten

Hoewel er één winnaar is, is Nederland zeven nieuwe filmleraren rijker. Dit zijn de topfinalisten:

De finalisten zijn verkozen uit een voorselectie die door de regionale filmhubs bij scholen in het primair en -voortgezetonderwijs is opgezet.   

Publieksfavoriet

Naast de vakjury heeft het publiek een belangrijke rol in de verkiezing. Iedereen kon stemmen op zijn of haar favoriet. De publieksstem telt in de eindbeoordeling voor 1/6e mee. De meeste stemmen waren voor docent aardrijkskunde René van de Veerdonk, hij is uitgeroepen tot de publieksfavoriet.

Hoofdprijs

Dorien Nannes en Maud Jacobs zijn één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, ze winnen een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro. Daarnaast winnen zij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met hun klas. Ze nemen ook plaats in de jury van de verkiezing van 2023 en mogen als Teacher in Residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor hun eigen klas en om te delen met andere docenten.

Vakjury

De jury van 2022 bestaat uit (op de foto vlnr) filmmaker Sam Yazdanpanna, filmjournalist van dagblad Trouw Remke de Lange, opleider van de minor Filmeducatie & Mediawijsheid aan de Hogeschool Leiden Tjeerd Dijkstra, docent Media op het Leon van Gelder college en Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy Gramsbergen en een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, Daniel Shen (helaas niet op de foto). 

Profiel filmleraar

Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven. Het kan een leraar van groep 1 zijn, een leraar Frans, Biologie of Kunst maar een filmleraar benut het medium film maximaal.

Filmeducatie heeft nog geen vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet de spotlights dit jaar voor de vijfde keer op hen.

NOS in the house

De NOS kwam langs op de uitreiking en maakte twee items voor het Jeugdjournaal over onze winnaars en het gebruik van film in de les. En een mooi verhaal voor NOS Stories.

Organisatie en partners

Filmleraar van van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing waarmee Netwerk Filmeducatie en de regionale filmhubs meer aandacht vragen voor filmeducatie, naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: Cineville, International Documentary Film Festival Amsterdam en de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters.

Netwerk Filmeducatie is een bruisend netwerk van meer dan 300 onderwijs -en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plek te geven in het onderwijs.

Foto's Corinne de Korver

Meer weten over de verkiezing? Vind alles op de campagnewebsite filmleraarvanhetjaar.nl

Alles over de verkiezing
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op