Je werkt sinds vier jaar aan je website met gratis software. Wat is de link met filmeducatie?
“Op mijn website vind je goede gratis software waarmee je zelf aan de slag kunt met video bewerken, een storyboard vullen en animaties maken. In mini-filmpjes zonder reclame leg ik bondig uit hoe het werkt. Ook al heb je nul ervaring met video bewerken, met deze korte tutorials lukt het je. De software die ik aanraad, is bruikbaar voor iedereen die iets met filmeducatie doet. Tussen de app TikTok en Adobe Premiere Pro voor de professionele video-editer is er veel software te vinden. Mijn site biedt oplossingen in dat hele gebied, van simpel tot super-professioneel."
Welke software zijn echte aanraders?
"HitFilm, want met dit editing-gereedschap kun je echt supergave films maken! Wil je het liever zo simpel mogelijk? In Windows zit een standaard optie voor video maken.”
Wat is voor jou als VMBO-leraar een belangrijk aspect van filmeducatie?
“Vaak wordt er gedacht dat kunst en cultuur iets voor havo en vwo is. Ik heb leerlingen die moeite hebben met taal en wiskunde, maar heel creatief zijn. Die kun je prima leren om met een camera om te gaan. Dus jongens alsjeblieft, geef vmbo-leerlingen ook een kans om met film kennis te maken! Filmeducatie-materiaal en filmworkshops voor het vmbo juich ik toe, met de hoop op meer kansengelijkheid in de toekomst. Want als je vmbo doet, is er nauwelijks een creatieve vervolgopleiding voor jou. Je hebt geen toegang tot film leren maken. Zoiets als websites leren maken, valt ook af. Ik vind de situatie echt schrijnend. Genoeg leerlingen vragen teleurgesteld aan me: “Maar wat moet ik dan gaan doen meneer?”. Het zou fantastisch zijn als ik in de toekomst tegen deze leerlingen niet meer sorry hoef te zeggen.”