Juf Sanne Assink: "Meedoen aan Filmleraar van het Jaar is een aanrader!"

Leestijd ca. 2 minuten

Tamara

Sanne Assink was vorig jaar een van de zes regionale winnaars van de verkiezing Filmleraar van het Jaar (regio Oost). In dit drie-vragen-interview vertelt de basisschool-lerares hoe het afgelopen jaar voor haar is verlopen.

Waarom is het een aanrader om je voor Filmleraar van het Jaar 2022 op te geven?

"Je leert er ontzettend veel van! Zelf ben ik vooral thuis in 'social media-wijsheid' en ik vond het leerzaam om te ontdekken hoe andere filmleraren lesgeven over film.

Leuke ervaringen waren het interview door Patrick Lodiers voor Radio1 en een talk tijdens het Cinekid-festival. Je wordt als regionale winnaar uitgenodigd voor evenementen dus je komt op verschillende plekken."

De volgersgroep op jouw TikTok-account verdubbelde in het afgelopen jaar naar 90K.

"Klopt, anderhalf jaar geleden heb ik een TikTok-account aangemaakt omdat ik het populaire medium wilde ontdekken, wat gebeurt daar nou eigenlijk?

Die hobby is een beetje uit de hand gelopen. Onder de volgers zijn veel leraren en studenten, maar ook jonge nieuwkomers die graag Nederlands willen leren en geholpen zijn met een filmpje met een ezelsbruggetje op het gebied van spelling. Een veelbekeken filmpje geeft antwoord op de vraag wanneer je een 'w' achter 'jou' plaatst.

Dus op die manier kan ik naast de leerlingen in mijn klas ook anderen helpen."

Wat heb je geleerd op filmeducatie-gebied?

"Ik geef les aan groep 6, dus mijn leerlingen zijn jong. Ik vraag regelmatig wie het leuk vindt om me in de pauze te helpen bij het maken van filmpjes. Dat zijn er vaak 2 of 3, soms doet de hele klas mee. We filmen ludieke situaties waarbij de leerlingen overigens onherkenbaar blijven in verband met privacy. In andere filmpjes leg ik ezelsbruggetjes uit, daarmee herhaal ik de lesstof met leerlingen.

Op een makkelijke, laagdrempelige manier breng ik ze van alles bij over film. Ze acteren, worden zich bewust van licht en setting en we bespreken vragen die ze hebben, zoals: wat doe je met een negatieve reactie onder je filmpje?

Als regionale winnaar heb ik nieuwe ideeƫn opgedaan over hoe je meer met film kunt doen. Zo kun je leerlingen de optie bieden om hun boekpresentatie in filmvorm te doen. De kinderen die daarvoor kiezen, vinden het leuk om te leren filmen, editen en creatief bezig te zijn.

Net zo belangrijk: sommige kinderen vinden presenteren best spannend. Met een zelfgemaakt filmpje laten ze zien wat ze kunnen en komen ze tot hun recht."

Ben jij een filmleraar?

Tip voor als je als je net als juf Sanne al iets met film in de klas doet: de grootse zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar is gestart! We zoeken die ene inspirerende meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien. Misschien ben jij de Filmleraar van het Jaar!

Geef je op!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op