3 x Annie M.G. Schmidt-films (po)

Vier de verjaardag van Annie M.G. Schmidt op 20 mei met het kijken van een boekverfilming in de klas. Ontdek het gratis lesmateriaal bij drie films.

Origineel, vermakelijk en innemend, dat zijn de verhalen van de grand dame van de jeugdliteratuur. Annie M.G. Schmidt (1911-1995) schreef kinderversjes en stukjes voor volwassenen voor Het Parool.

Samen met Fiep Westendorp maakte ze haar eerste beroemde boek: Pluk van de Petteflet. Daarna volgden Abeltje, Minoes en Otje. Ook schreef ze legendarische musicals zoals Ja zuster, nee zuster. Kies een film om te kijken in de klas!

" De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf."

Annie M.G. Schmidt

Dikkertje Dap (onderbouw)

Gratis lesmateriaal I Kosteloze toegang tot de film I Dikkertje Dap woont naast de dierentuin waar zijn opa als verzorger werkt. Elke dag gaat hij langs bij Raf en ze doen alles samen, tot Dikkertje na zijn vierde verjaardag voor het eerst naar school gaat. Als Raf mee naar school wil, bedenkt Dikkertje een plan. Een vrolijke en innemende film over vriendschap en de eerste schooldag. De les gaat o.a. in op geluid, personages en vriendschap.

Bekijk film en les

Minoes (middenbouw)

Gratis lesmateriaal I Film niet kosteloos I Poes Minoes verandert na het eten van een chemisch goedje in een mens. Ze ziet er uit als een vrouw, maar gedraagt zich nog als een poes. In ruil voor visjes helpt Minoes de verlegen journalist Tibbe. Via katten in de buurt vangt ze nieuwtjes voor hem op. Maar dan komt de dag dat de mensen de nieuwtjes niet meer geloven. Een originele film! Met de les vergelijken leerlingen boek en film en gaan ze aan de slag met acteren en het maken van een storyboard.

Ga naar film en les

Ja zuster, nee zuster (bovenbouw)

Gratis lesmateriaal I Film niet kosteloos I Zuster Klivia runt een gezellig chaotisch rusthuis. Ze kibbelt aan de telefoon met huurbaas Buurman Boordevol over overlast. Een ontploffing in de kelder van het rusthuis maakt een abrupt einde aan dit gesprek. De strijd tussen Buurman Boordevol en zuster Klivia barst in volle hevigheid los. Een vrolijke, energieke musical. De les gaat in op setting en art-direction.

Ga naar film en les
Volg ons op