Wie ging er met de titel vandoor?

16 november 2022 was de uitreiking

Deze filmleraren zetten film allemaal op geheel eigen wijze in in hun les en zijn de beste van hun regio, alle zeven maken ze kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. Mocht je gestemd hebben op je favoriet, veel dank. De vakjury heeft de rest van het werk gedaan, een les van ze beoordeeld en is met ze allemaal in gesprek gegaan.

Het duo Dorien Nannes en Maud Jacobs zijn woensdag 16 november 2022, tijdens de Docentendag van International Film Festival Amsterdam, bij Eye Amsterdam, uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022.

Winnaar regio Oost: Lukas Evers

Lukas is docent Kunst op het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Zijn filmlessen zijn ontzettend goed uitgewerkt en rijk aan informatie. Hij gaat gronding te werk in zijn opzet en biedt de leerlingen veel mogelijkheid om creatief te zijn. Zijn lessen filmeducatie zijn goed en knap van de grond af aan opgebouwd. Het aanbod is divers, maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel: hij doet het met veel plezier en enthousiasme. Een bijzonder onderdeel vond de jury ook hoe hij scheikunde en filmeducatie samen laat gaan binnen het onderdeel chemische cinematografie.

Meer over Lukas

Winnaars regio Noord-Holland: Dorien Nannes & Maud Jacobs

Dorien Nannes en Maud Jacobs werken samen in de onderbouw van de Amsterdamse basisschool Laterna Magica. Met veel enthousiasme bedenken ze filmopdrachten bij thema’s waar de klas mee bezig is. Ze hebben daarvoor een speciale hoek ingericht waar leerlingen, onder begeleiding of zelfstandig, een stop motion filmpje kunnen maken. Zo worden er bijvoorbeeld animatiefilmpjes gemaakt van energiezuinige vervoersmiddelen. Volgens Dorien en Maud komen met dit soort opdrachten leerlingen die niet zo goed zijn met woorden, veel beter tot hun recht.

Meer over Dorien & Maud

Winnaar regio Zuid: René van de Veerdonk

René is docent Aardrijkskunde op het Cambreur College in Dongen en weet zijn passie voor film heel goed over te brengen op zijn leerlingen. Hij gebruikt niet alleen video’s uit het nieuws maar staat ook zelf voor de camera. Hij houdt zijn leerlingen geboeid over belangrijke vakthema’s met zijn kundig gemaakte vlogs op locaties als IJsland, Budapest en bijzondere plekken in Nederland. Met maakopdrachten daagt hij zijn leerlingen uit om ook zelf de kracht van bewegend beeld te onderzoeken terwijl ze hun aardrijkskundige kennis overbrengen. René is iemand die met een duidelijke visie op onderwijs wil innoveren en het beste uit zijn leerlingen wil halen.

Meer over René

Winnaar regio Zuid-Holland: Mark Hagenaars

Mark Hagenaars is docent Geschiedenis op De Goudse Waarden in Gouda. Hij is een veelzijdig docent en gebruikt film niet alleen als middel, maar ook als doel door bijvoorbeeld de optie te geven om opdrachten in videovorm in te leveren. Hij geeft leerlingen de vrijheid om een en ander op een eigen manier vorm te geven, zodat deze eigenaarschap en betrokkenheid ervaart. Daarnaast maakt hij toffe filmpjes over allerlei geschiedenisonderwerpen en plaatst deze op zijn YouTube-kanaal Geschiedenis in beweging. Hij speelt in op de vraag van scholieren door via beeld actuele thema's en examenstof uit te leggen.

Meer over Mark

Winnaar regio Midden: Niels Hexspoor

Niels is een gepassioneerde filosofiedocent op het Corderius College in Amersfoort die zielsveel van film houdt. Hij gebruikt films om met zijn leerlingen na te denken over filosofische vragen die in films gesteld worden, waarin ook de vormgevingselementen van een film aan bod komen. Vorm en inhoud staan volgen hem nooit los van elkaar. Niels sluit aan bij de belevingswereld van zijn leerlingen, maar durft ze ook uit te dagen met gewaagde thema’s en obscure films. Van Hollywood blockbusters zoals Fight Club tot Thaise arthouse films zoals Cemetery of Splendour: Niels laat leerlingen kennismaken met andere werelden!

Meer over Niels

Winnaar regio Noord: Hendrik van Doezum

Hendrik is docent Geschiedenis op het Lauwers College in Buitenpost. Hij brengt geschiedenis tot leven door te starten bij de leerlingen en het hier en nu en door authentiek foto- en filmmateriaal te gebruiken. Op deze manier kunnen leerlingen zich verplaatsen in andere tijden en personen. Hendrik Atze is een echte verhalenverteller, speels, grappig en vol vuur. Zijn goed bekeken YouTube-kanaal, vol VLES’en (oftewel videolessen), zijn een aanrader voor alle geschiedenisdocenten van het land.

Meer over Hendrik

Meer weten?

Via deze link vind je alle info over de verkiezing Filmleraar van het Jaar 2022, van prijzen, procedure, partners tot vakjury!

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste filmeducatie nieuws? Met tips voor films en lessen? Dat kan!

Schrijf je in voor onze po of vo nieuwsbrief!

Volg ons op
s