Furkan Sogut, leraar Nederlands: "De meerwaarde van film bij het schoolvak Nederlands moet echt niet onderschat worden!"

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Furkan Sogut is leraar Nederlands op twee middelbare scholen in Nijmegen: Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) en Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG). Hij geeft les aan zowel de onder- als bovenbouw. Daarnaast is Furkan actief betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe vakpagina Film & Nederlands. In dit korte interview deelt Furkan zijn tips met je.

" De meerwaarde van film bij het schoolvak Nederlands moet echt niet onderschat worden!"

Furkan Sogut, docent Nederlands

Hoe ben je begonnen met de inzet van films in je lessen Nederlands?

Ik heb zelf een paar korte films gemaakt (geregisseerd en geschreven) en het leek mij leuk om deze aan mijn leerlingen te laten zien. Ik was benieuwd wat zij van de film vonden en of ze mij feedback konden geven. Tegelijkertijd was ik bezig met het geven van de theorie over begrippen als 'spanning', 'ruimte en decor', 'ontwikkeling personages' en andere begrippen uit de wereld van verhaalanalyse. De leerlingen moesten deze begrippen toepassen bij een fragment uit een boek, maar ik wilde uitproberen of ze die ook konden toepassen bij mijn korte film. Wie niet waagt, die niet wint. Leerlingen vonden het hartstikke leuk om te doen en ze konden ook echt heel goed de begrippen uitleggen. Sindsdien ben ik meer korte films en documentaires gaan inzetten bij mijn vak. Ook heb ik het gekoppeld aan mijn masteronderzoek naar leesmotivatie waarbij ik heb onderzocht of activiteiten voor het lezen, waaronder het bekijken van een film, de leesmotivatie van leerlingen stimuleert. Het antwoord daarop is: ja! 

Waarom raad je de vakpagina Film & Nederlands aan?

Ik ben van mening dat elke docent Nederlands gebruik zou moeten maken van de vakpagina Film & Nederlands, omdat de meerwaarde van film bij het schoolvak Nederlands echt niet onderschat moet worden. Je kunt met film zoveel meer bereiken dan je denkt. Daarnaast vraagt de ontwikkeling rondom kunstmatige intelligent en ChatGPT naar creatieve ideeën van ons en ik denk dat de webpagina Film & Nederlands met kant-en-klare en leuke lesplannen hier een mooie uitkomst voor kan bieden. Docenten Nederlands die leerlingen graag kennis zouden willen maken met het medium film of korte films willen inzetten om de leesmotivatie te stimuleren, zijn bij de webpagina Film & Nederlands op het juiste adres! 

Wat is jouw favoriete les van de pagina?

De Leessandwich zet ik graag in om leesmotivatie te stimuleren. Leerlingen schrijven aan de hand van film en geschreven teksten een betogende column over het thema criminaliteit en strenger straffen. Mijn onderzoek uit 2022 onder 150 havisten toont aan dat het werken met thema's en de inzet van film bijdraagt aan leesmotivatie van leerlingen. Bij deze opdracht raad ik de film De Druk aan.

Zo ga je makkelijk van start

  1. Nog op zoek naar een geschikte film voor je les? Kijk dan op de database van Filmeducatie.

  2. Wil je graag dat je leerlingen filmtaal leren spreken? Kijk dan naar mooie lesvoorbeelden op de site en voer een les uit!

  3. Nog op zoek naar een film die aansluit bij een bepaald thema? Filmeducatie biedt talrijke thema's en films aan die gebruikt kunnen worden in de les. 

Bevorder leesmotivatie met film

Onderzoek naar leesmotivatie laat zien dat het inzetten van film vóór het lezen een positief effect heeft op de leesmotivatie van leerlingen. De film is daarmee onderdeel van de 'leessandwich', waarbij leerlingen vóór, tijdens en ná het lezen een activiteit uitvoeren. Met deze werkvorm van Furkan kun je direct aan de slag!

Bekijk meer lessen van Furkan op de vakpagina Film & Nederlands

Naar Film & Nederlands
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op