Dossier Globalisering

Blood in the Mobile

Gratis toegang tot de film I Gratis LessonUp I Mbo, vmbo, mavo I Leerjaar 4, studiejaar 1-4 I Wil jij nog steeds berichtjes via je telefoon versturen als je zou weten dat dit een leven in Congo kost? Want dat is mogelijk het geval. Filmmaker Frank Poulsen laat in zijn urgente documentaire een miljardenindustrie zien en duidt daarmee een keerzijde van globalisering.

Ga naar film en les

The True Cost

Gratis toegang tot de film I Gratis lesmateriaal I 92 min I De prijs van kleding daalt alsmaar, terwijl mensenrechten worden geschonden en het fast fashion-model van steeds sneller opeenvolgende collecties grote gevolgen heeft voor onze planeet. Filmmaker Andrew Morgan onderzoekt in de documentaire alle facetten van de kledingindustrie en het verband met globalisering, kapitalisme, consumentisme, armoede, en onderdrukking.

Ga naar film en les

Goodwill Dumping

Gratis toegang tot film I Gratis LessonUp I Mbo, mavo, havo, vwo I Leerjaar 2-4 I 27 min I Met Goodwill Dumping ontdekken leerlingen een andere donkere kant van fast fashion. Filmmaker Teddy Cherim laat zien welke reis onze kleding maakt vanaf het moment dat we het in een container gooien van een liefdadigheidsinstelling. Deze 'industrie' heeft door zijn enorme schaal en vele facetten haast iets buitenaards. Verwacht een spannende kijkervaring vol videoclip-achtige beelden. De LessonUp bij de film is gemaakt voor kunstvakken en CKV, maar biedt ook inspiratie voor docenten Aardrijkskunde.

Ga naar film en les

Boer Jansen

Gratis toegang tot film I Gratis LessonUp I Mavo, havo, vwo I Leerjaar 2-4 I 14 min I Deze animatiefilm laat leerlingen op een toegankelijke manier nadenken over het eindeloos uitbreiden van de voedselindustrie. Boer Jansen werkt hard op zijn kleine boerderij en is gelukkig met wat hij heeft. Dat verandert wanneer hij minder geld krijgt voor zijn eieren, wol en melk. Twee zakenmannen bieden een bijzondere pil waardoor de dieren meer goederen opleveren, maar is dit wel goed voor de dieren?

Ga naar film en les

Tony (The Chocolate Case)

Gratis film I Gratis lesmateriaal I 90 min I Journalisten van de Keuringsdienst van Waarde ontdekten dat het flink mis is in de cacao-industrie, want kinderen zijn het slachtoffer van moderne slavernij in West-Afrika. Interessant, want elke leerling koopt weleens een reep chocola.

Ga naar film en les

China Blue

Gratis toegang tot de film I Gratis LessonUp I Mbo, vmbo, mavo, havo, vwo I Leerjaar 4 I 86 minI Deze ontluisterende docu over mondialisering en moderne slavernij blijft een aanrader! Je krijgt ontzettend veel te zien over Chinese boerenkinderen die hun dorpen verruilden voor een leven op een fabrieksterrein. Ontmoet Jasmine die zeven dagen per week draadjes van spijkerbroeken knipt en met wasknijpers op haar ogen overuren maakt, vechtend tegen de slaap.

Ga naar film en les
Volg ons op