In gesprek met hoofdrolspeler Walid Taha El Idrissi over Koningsdag

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

In Koningsdag speelt Walid Taha El Idrissi de rol van de elfjarige Younes die zijn vader helpt auto-onderdelen verkopen op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Hoe kijkt Walid terug op de film? En waarom is Koningsdag elk jaar weer zo populair in de schoolklassen?

Interview met de regisseur

Eerder interviewden we Steven Wouterlood (regisseur Koningsdag) al over de film. Benieuwd hoe hij terugkijkt op de film? Je leest het interview hier.

Jij speelde Younes in de film Koningsdag, hoe vond je het om als 11-jarige in een korte film te spelen?

Het was mijn allereerste film, maar eigenlijk vond ik het vooral erg leuk. De filmset was voor mij een compleet nieuwe wereld, maar door de mensen op de set voelde ik me er erg thuis. Het fijnste is dat ik door Koningsdag steeds weer nieuwe mensen leer kennen en op nieuwe plekken kom. Ik vond het een unieke ervaring.

Wat vond je de leukste scène om te spelen in de film?

Het einde vond ik toch wel het vetste, waar ik ging rappen samen met Kelvin. Ik herinner me nog dat ik dat het leukste vond, omdat je er dan met iedereen staat feest te vieren eigenlijk.

De film speelt zich af op de vrijmarkt tijdens Koningsdag, heb jij zelf ook vaker op de vrijmarkt gestaan en hoe was dat voor jou?

Ja, ik heb wel vaker op de vrijmarkt gestaan met het gezin toen ik jonger was en dat vond ik leuk om te doen. Die ervaring heb ik meegenomen in mijn rol als Younes in Koningsdag. Het fijnste op de set is nog wel dat ik erg vrij werd gelaten in hoe ik speelde. Het hoefde niet altijd strict volgens een script, maar juist op meer natuurlijke manier.

Koningsdag is een geliefde schoolfilm en wordt vaak bekeken in de klas. Wat vind je daarvan?

Wat leuk om te horen dat er nog zoveel animo voor is. Ik weet nog dat toen de film net uitkwam, we ook al in de prijzen vielen. Dat vond ik als kind erg gaaf, want we kregen leuke reacties en complimenten. Maar ook nu vind ik het leuk om te horen dat het verhaal nog steeds aanspreekt voor kinderen.

Waarom denk je dat Koningsdag zo populair is op scholen?

In de film draait het om het samenkomen van verschillen. De twee jongens lijken verschillend van elkaar, maar willen eigenlijk hetzelfde. Ze willen namelijk dingen doen die ze zelf leuk vinden, in plaats van wat hun vaders van ze verwachten. En op het einde komt dat mooi samen en doen Younes en Kelvin ieder wat ze leuk vinden. Daar zit een mooie les in voor kinderen.

Koningsdag in de klas

Koningsdag is een vrolijke film waarin een jongen van 11 jaar (Younes) zich begint los te maken van de verwachtingen van zijn vader. Maak gebruik van de bijbehorende les, waarin de leerling leert hoe personages en hoofdpersonen in een film een ontwikkeling doormaken en hoe een filmmaker dat in beeld brengt. Bekijk de filmles hier.

Tot slot, wat ga je aankomende Koningsdag doen? Sta je dan weer op de vrijmarkt?

Haha, ik heb nog geen concrete plannen eigenlijk. Om in de spirit van Younes te blijven: niks moet, alles mag!

Koningsdag bekijken in de klas?

Bekijk de film op Schooltv.nl

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op