Steven Wouterlood: "De vrijmarkt in 'Koningsdag' is als de samenleving in het klein"

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Steven Wouterlood is de regisseur van Koningsdag, een korte film met humor en onverwachte wendingen die je achterlaat met een goed gevoel. In dit 3-vragen-interview vertelt Steven wat hij wilde overbrengen.

Koningsdag speelt zich af op de vrijmarkt en neemt je mee in het feestgedruis. Dat maakt het tot een perfecte korte film om in de aanloop naar 27 april in de klas te kijken.

De film opent met de 11-jarige Younes die auto-onderdelen uit zijn vaders garage verkoopt, onder het toeziende oog van zijn trotse vader.

De feestelijke stemming slaat om als de jonge volkszanger Kelvin en zijn pa in hun Canta arriveren en op het grasveldje ruimte voor Kelvins podium opeisen.

Als Younes er iets van zegt, roept Kelvins vader: "ze verpesten het hele park hier!". Daarop ontstaat er een ruzie tussen de twee vader-en-zoon-koppels.

Bekijk het gratis lesmateriaal bij Koningsdag

In de gratis les bij de film ontdekken de leerlingen hoe een personage in een verhaal kan groeien. Younes en Kevin maken zich tijdens Koningsdag los van hun vaders… Hoe laat je dat nu zien in beeld en geluid? Een fijne korte les (15 minuten) met kijkopdrachten die leerlingen nog meer uit deze vrolijke film laat halen. De les is perfect voor groep 5/6.

Door naar de les

Wat wilde je laten zien met Koningsdag?

"Het idee van een vrijmarkt als een samenleving in het klein was het uitgangspunt. Op een klein stukje grond moeten mensen van verschillende leeftijden en met diverse culturele achtergronden zich tot elkaar zien te verhouden.

Younes en Kelvin voeren een strijd, maar naarmate de dag vordert ontdekken ze dat hun situaties eigenlijk hetzelfde zijn. Younes’ vader hoopt dat Younes de garage later overneemt en Kevins vader ziet een sterartiest in zijn zoon. De vaders zitten vol goede bedoelingen, maar de jongens hebben hun eigen dromen.

Koningsdag gaat over op zoek gaan naar je identiteit, hoe kun je als kind je eigen weg vinden? Het gaat over verwachtingen die ouders soms op hun kinderen projecteren en over loyaliteit naar je ouders. Beide jongens moeten onder de druk van hun vader vandaan zien te komen en herkennen uiteindelijk veel in elkaar.

Koningsdag gaat ook over vooroordelen. We kunnen iemand op het eerste gezicht raar vinden of asociaal, maar misschien ga je anders naar diegene kijken als je hem of haar beter leert kennen. Zo kom je te weten dat Kelvin het niet makkelijk heeft, zijn moeder is er vandaag niet bij en zijn ouders gaan mogelijk uit elkaar.

Wezenlijke thema's dus, maar ik hou ervan om dat met lichtheid en humor te brengen."

" Wat ik met de film hoopte over te brengen is: kijk verder want niets is wat het lijkt."

Regisseur Steven Wouterlood

Elke leerling kan vanuit de eigen beleving meepraten over Koningsdag want er zitten meerdere herkenbare thema's in.

"Behalve over vooroordelen en familierelaties gaat Koningsdag ook over je eerste liefde en je dromen najagen. Want zo is het leven: er gebeurt iets, maar ondertussen beleef je ook andere dingen.

Wat ik met de film hoop over te brengen is: kijk verder want niets is wat het lijkt. Soms heb je bepaalde gedachtes over de ander omdat je te weinig over de ander weet. Maar we lijken in essentie vaak behoorlijk veel op elkaar."

Koningsdag wordt in april veel bekeken in het klaslokaal. Hoe vind je dat?

"Heel leuk! Een mooie kant van mijn vak is dat ik iets kan bijdragen - al is het maar een klein beetje- aan de kijk van een kind op de wereld. Als kinderen zich herkennen in de hoofdpersonen en denken: hee, ik ben niet de enige die ergens mee worstelt, zou ik dat heel waardevol vinden."

Nieuwsgierig naar de film?

Bekijk Koningsdag gratis via Schooltv!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op