Schrijfster Anna Woltz vertelt hoe je de film 'Mijn Bijzonder Rare Week met Tess' met het boek vergelijkt

Leestijd ca. 6 minuten

Mijn bijzonder rare week met Tess is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Woltz. De schrijfster vertelt over haar favoriete moment in de film en meer.

Mijn Bijzonder Rare Week met Tess gaat over de vriendschap tussen een fantasierijke jongen en een excentriek meisje tijdens de zomer op Terschelling. Wat is jouw favoriete moment in de film?

“Tess staat voor Sam's deur, nadat ze ruzie hebben gehad. Sam doet de deur open en Tess' gezicht is eerst ernstig waarop ze langzaam gaat lachen... en dan begint ze zo mooi te stralen! Ik vind dit goedmaak-moment in de film een mooi voorbeeld van hoe een filmmaker met beelden en muziek emoties overbrengt."

Bekijk de film gratis

Via Schooltv kijk je Mijn Bijzonder Rare Week met Tess in de klas.

Als leerkracht zoek je naar manieren om kinderen te laten praten over literatuur. Waar kun je het over hebben?

“Je kunt eenvoudig beginnen met deze uitleg: als je het boek leest, heb je je eigen film al in je hoofd gemaakt. Je ziet het verhaal al voor je en dat is waarom een boekverfilming zo spannend en soms ook teleurstellend is. Vergelijk het boek nu met de film. Had jij een heel ander idee bij Tess en Sam of vind je dat ze precies kloppen in de film? Dit geeft meteen zoveel stof voor een levendig gesprek!

Ik zeg ook altijd dat ik benieuwd ben naar wat ze van de film vinden, is het ontroerend, grappig? Als leerling kun je geen fout antwoord geven, want het gaat er gewoon om hoe jij zelf het boek en de film hebt ervaren.”

Open de gratis les

Interactief lesmateriaal bij deze film (po middenbouw en bovenbouw) staat klaar in LessonUp.

Hoe ga je in op de verhalende aspecten, zoals plot?

“Een diepgaand gesprek over een boek voeren is soms nog best lastig, zeker op een basisschool omdat kinderen daar natuurlijk de termen nog niet helemaal paraat voor hebben en ze nog niet vaak hebben nagedacht over hoe je een verhaal 'in elkaar zet'.

Maar een kind heeft wel meteen door wat de verschillen tussen boek en film zijn. Vraag welke verschillen ze interessant vinden. Waarom zouden de makers van de film bepaalde dingen hebben veranderd? Want dat hebben ze natuurlijk met een reden gedaan, er wordt nooit zomaar iets gedaan in een film.

Vervolgens kun je met kinderen de diepte ingaan over verhaalstructuren, plot en karakterontwikkeling. De boekverfilming werkt verhelderend. Want als je alleen het boek bespreekt, moet je zulke technische aspecten veel meer uitleggen.”

Ontdek meer over het plot

Scenarioschrijver Laura van Dijk vertelt er meer over.

Zet een boekverfilming kinderen aan tot lezen?

“Absoluut! Want film is cool en helaas vinden kinderen dat van boeken vaak toch iets minder. Dus ja, een boekverfilming verhoogt de status van het boek. Ik leg tijdens mijn bezoeken aan scholen ook altijd uit dat het ontzettend veel geld kost om een film te maken en dat het heel bijzonder is dat het boek is verfilmd. En ik vind het ontzettend leuk om nu te kunnen zeggen dat Mijn bijzonder rare week met Tess nu via Schooltv is te bekijken!"

Zowel het boek van Anna Woltz als de verfilming door regisseur Steven Wouterlood oogstte in binnen- en buitenland veel lof. Op filmfestivals kreeg deze ontroerende film maar liefst zestien prijzen en acht bekroningen.

Fotografie Anna Woltz: Carli Hermès

Op zoek naar meer betoverende boekverfilmingen? Een overzicht met aanraders voor het primair onderwijs staat voor je klaar.

Ga naar alle boekverfilmingen po
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op