Docent Twan over het begeleiden van de pws in docuvorm: "Ik ben geen technisch expert"

Leestijd ca. minuten

Twan Robben (docent Nederlands) begeleidt, samen met een collega, profielwerkstukken in docuvorm. Met succes: hun leerlingen vielen in de prijzen op filmfestivals.

Hoe zijn jullie gestart met de pws in docuvorm op jullie school?

"Collega Hanneke Houkes en ik hebben het altijd leuk gevonden om nieuwe mogelijkheden te introduceren op onze school, het Kandinsky College in Nijmegen. In 2021 ontdekten we de docu-vorm voor profielwerkstukken. Als documentairemaker kun je een nieuw perspectief bieden op de wereld en de kijkers meenemen in levens van mensen die je normaal gesproken niet had leren kennen. Dat is toch wel heel mooi! De afdelingsleider bij ons op school was ook enthousiast. Dit schooljaar bieden we de mogelijkheid van de pws-docu voor de tweede keer aan."

Hadden jullie de kennis en materialen in huis?

"Grappig genoeg ben ik niet handig met de camera. Ik weet heel weinig van de technische kant van het filmmaken! Het Radboud Pre-University College en het International Science Film Festival Nijmegen, boden een workshop aan die leerlingen gratis konden volgen. Ze kregen tips voor het filmen, monteren en interviewen van hun pws.

En we leenden gratis film-maak-sets met camera's, iPads, microfoons en statieven van Filmhub Oost. Ik moet zeggen: het is ons makkelijk gemaakt. En als je dit allemaal weet, kun je het idee voor het introduceren van de pws-docu ook goed uitleggen aan je collega's op school. De documentairevorm is niet de makkelijkste variant en dat geven Hanneke en ik ook mee tijdens de centrale informatiebijeenkomst over het profielwerkstuk bij ons op school.

Tegelijkertijd is voor leerlingen die zeggen dat het schrijven hen niet zo ligt, de documentaire wel een hele leuke creatieve vorm. Je kunt met vorm en inhoud spelen en je boodschap versterken met het gebruik van bewegend beeld en geluid en de kijkers ontroeren. Daarom vinden Hanneke en ik vinden het hartstikke leuk om leerlingen deze mogelijkheid aan te reiken."

Prompt in het jaar dat jullie startten met de pws-docu op school wonnen jullie leerlingen de hoofdprijs op het Documaken Filmfestival 2022 en de tweede prijs op het NFFS 2022.

"Daniel en Josefien kozen een onderwerp dat dicht bij henzelf lag en waren heel gedreven. We hadden hun documentaire met een negen beoordeeld want we zagen dat ze goed hadden nagedacht over hoe vorm en inhoud konden samenkomen. Dat is moeilijk hoor! Bovendien zat er een goed onderzoek achter hun docu.

Met z'n allen togen we naar het Documaken Filmfestival in Amsterdam. Ik had geen idee wat het niveau van de films zou zijn en onze leerlingen verwachtten niet dat ze zouden winnen. Sowieso waren we supertrots. Maar toen bekend werd gemaakt dat ze de eerste prijs kregen, was dat wel echt fántastisch. De leerlingen waren dol-enthousiast, de schoolleiding ook en Daniel en Josefien werden gecoverd in een artikel in De Gelderlander."

Documaken Filmfestival 2023: 7 april

Nieuwsgierig naar de beste documentaires gemaakt door examenleerlingen voor hun profielwerkstuk? Kom dan naar de 5e editie van het Documaken Filmfestival op 7 april! Met uiteenlopende thema’s als ‘pinkwashing’, het voorkomen van overgewicht, uitstervende ambachten en het slavernijverleden krijg je een inkijkje op de visie van jongeren over verschillende onderwerpen. Meld je aan via het aanmeldingsformulier.

Wat gebeurde erna op jullie school?

"Dit schooljaar hebben we filmdocent Jasper Vreken van Stichting Documaken.nl ingehuurd voor coaching van de leerlingen. Hij heeft ze twee workshops gegeven over hoe je een opzet voor je docu maakt, en hoe je tot een betekenisvolle montage komt. Jasper geeft voorzetjes bij vragen als: hoe zorg je voor niet teveel talking heads en wat als een geïnterviewde niet terugmailt? En hij geeft vooral feedback op de montage.

Zelf ben ik niet van plan om een technisch expert te worden, dat kost mij energie. Hanneke en ik zijn van de inhoud. Op het moment staan we ervoor open om leerlingen voor alle vakken te begeleiden met hun pws-docu. We tippen ze om voorbeelden op Documaken.nl te bekijken en ze vinden die site heel handig.

Op deze manier blijft het voor ons docenten overzichtelijk. Filmhub Oost en filmhuis LUX denken ook mee over hoe we de pws-docu kunnen verankeren op onze school, want dat is ons doel. Hanneke en ik zouden het fijn vinden dat ook als wij ooit niet meer op deze school lesgeven, de mogelijkheid voor de pws-docu op het Kandinsky blijft bestaan."

Dit zijn de 7 tips van winnaar Daniel

Daniel Shen won, samen met klasgenoot Josefien Bloemendal, de juryprijs van het Documaken Filmfestival 2022. We vroegen hem om 7 tips voor wie ook een profielwerkstuk in documentaire-vorm wil maken.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op