Voor hun profielwerkstuk in documentaire-vorm gingen Daniel en Josefien, voorheen leerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen, op zoek naar het perfecte plaatje in het social-media-tijdperk. Tijdens het scrollen zie je versies van jezelf die je niet kunt zijn. Is dat van invloed op je zelfverzekerdheid?, vroegen ze aan de jongeren voor hun camera. Met het resultaat, de korte docu (onzeker) perfect, wonnen ze de juryprijs van het filmfestival Documaken.nl.
1 Bepaal wat je wil bereiken
Twijfel je nog of je je profielwerkstuk op papier of op film wil doen? "Bepaal eerst je onderwerp en lees je in," zegt Daniel (17). "Over ons onderwerp zou je prima een literatuuronderzoek kunnen doen, want er zijn goede onderzoeken over te vinden. Maar als je de jongeren over wie het gaat over hun eigen onzekerheid interviewt en de emotie op hun gezicht filmt, komt zo'n maatschappelijk onderwerp echt tot leven. Dat is waarom we dachten: film leent zich het beste voor ons onderwerp."
2 Kies een onderwerp dat je echt aanspreekt
"Want dan is het leuk om ermee aan de slag te gaan," zegt Daniel. Bij het presenteren op school van hun opzet kregen ze enthousiaste reacties als 'mooi onderwerp', wat motiveerde om ermee door te gaan.
3 En begin dan gewoon!
"Wij zijn gewoon begonnen met brainstormen. De pws-begeleider vanuit school -een docent Nederlands, dus niet een filmdocent- liet ons vrij, omdat we konden onderbouwen wat we deden. Al zoekend vonden we onze eigen weg en dat heeft geleid tot een resultaat waar we heel blij mee zijn."
4 Maak gebruik van hulpbronnen
Er komt best wat kijken bij het maken van een docu. Op de site Documaken.nl staan formats voor het maken van een pws in docu-vorm. De docent van Daniel en Josefien wees hen ook op een online masterclass van het Radboud Pre-University College en filmfestival InScience die ze volgden voor tips & tricks voor het filmen, monteren en interviewen van hun pws.
5 Maak het je niet ingewikkeld
Elke jongere herkent zich in het onderwerp 'onzekerheid' en kan erover meepraten, dus het vinden van geïnterviewden was niet ingewikkeld. "We hebben een oproep binnen de school gedaan." Daarnaast kwamen twee experts aan het woord, maar ook een sportschool-leraar in eigen woonplaats. "Zijn inbreng was heel interessant, want sportschool-bezoekers vertellen hem dagelijks waar ze aan willen werken om het perfecte plaatje te bereiken."
6 Stel de juiste vragen, in de juiste setting
Daniel: "Na het maken van een filmplan en een beeldend script, wisten we wat we wilden. We filmden de jongeren close tegen een zwart doek, terwijl ze frontaal voor de camera stonden. Daardoor is de emotie op hun gezichten goed te zien."
Daniels verwachting was de geïnterviewden het lastig zouden vinden om te vertellen waar ze het meest onzeker over zijn. Maar dat bleek niet het geval. "De vraag die het meest gevoelig lag, was: wat vind je mooi aan jezelf? Er vielen stiltes en je zag ontreddering op gezichten. Het is waar de docu in de kern over gaat: onzekerheid!"
7 Houd vol!
Je bent van allerlei factoren afhankelijk en er zijn momenten dat het tegenzit. "Soms kwam er bij het editen niet uit wat we wilden zien. Dat is frustrerend want dan moet je uren zitten aan het finetunen om toch over te brengen wat je in je hoofd hebt. We hebben geleerd dat het goed is om het idee wat je in je hoofd hebt op zo'n moment los te laten. Kijk met een frisse blik naar de docu, dus even niet meer door het perspectief van de maker. Je idee over wat je dan ziet, is dan toch positiever."
BONUSTIP Stuur je docu in voor méér filmfestivals
Voor het knappe werk van scholieren van vmbo tot vwo is veel erkenning. Zo worden tijdens het Documaken Filmfestival docu's van scholieren op het witte doek getoond, met kans op een Cineville-pas voor gratis bioscoopbezoek en een voucher voor het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Daniel en Josefien wonnen in 2022 de tweede prijs bij NFFS. Wist je dat de hoofdprijs van NFFS 2023 een reis naar het internationaal filmfestival Camera Zizanio in Griekenland is? Zo kan jouw film in de running gaan bij drie competities!
Bekijk pws-competities